Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Italky skrečovaly čtyřhru, Češky čeká ve finále Srbsko

Ostrava - České tenistky postoupily podruhé za sebou do finále Fed Cupu. V semifinále v Ostravě porazily před sedmi tisícovkami fanoušků Itálii 4:1 a v listopadu budou obhajovat trofej doma se Srbskem. Třetí postupový bod vybojovala hned v úvodní dnešní dvouhře Petra Kvitová, jež vyhrála 6:4, 7:6 nad Franceskou Schiavoneovou.

Český fedcupový tým
zdroj: ČTK autor: Jaroslav Ožana

Ve finále se svěřenkyně kapitána Petra Pály střetnou 3. a 4. listopadu se Srbskem, které přešlo přes Rusko a mají jistotu, že budou hrát doma. "Je mi jedno, proti komu budeme hrát, hlavně zvu všechny fanoušky," řekla Kvitová. Před rokem získaly tenistky titul po triumfu v Moskvě po finálovém boji 3:2. "Je jedno, proti komu hrajeme, hlavně že hrajeme doma a budeme se snažit vyhrát," řekla Lucie Šafářová. "Jsem překvapená, že to jsou Srbky. Jsou to srdcařky, bude to hodně bojovné. Doufám, že budeme s Luckou (Hradeckou) zase v týmu a povedeme tým k vítěznému konci," řekla osmá deblistka světa Andrea Hlaváčková.

O titul se nejspíše bude hrát v pražské O2 areně, ale rozhodnuto není. "Praha se nabízí, ale nechtěl bych předjímat. Jsou tu aspekty obchodně-ekonomické a názory hráček. Na druhou stranu podmínky mezinárodní federace ITF jsou tak přísné, že nic jiného nepřichází v úvahu a Praha je asi jediná možná varianta," řekl Miroslav Černošek, šéf České sportovní, která je pořadatelem Fed Cupu v Česku.

Je nám líto, video expirovalo.
Česko - Itálie

Světová trojka Kvitová potvrdila svoji stoprocentní fedcupovou úspěšnost posledních dvou let a v Ostravě vyhrála devátou a desátou dvouhru v řadě. Před Schiavoneovou v sobotu porazila Saru Erraniovou 6:4, 6:3. První bod získala v ČEZ areně Lucie Šafářová výhrou nad Schiavoneovou po setech 7:6 a 6:1. 


Rozhodující bod se ale nerodil snadno. Kvitová sice vedla nad Schiavoneovou rychle 3:0, ale Italka začala riskovat, tlačit se k síti a získala čtyři hry v řadě. Kvitová musela přitvrdit return, aby získala zbylé tři gamy. A napínavé byly i setboly - první dva Schiavoneová odvrátila podáním a po třetím se hala radovala a Kvitová si šla sednout. Jestřábí oko ale odhalilo aut a Češka uspěla až o dvě výměny později.

Reakce Petry Kvitové:

"Chtěla jsem strašně moc postoupit znovu do finále, protože si pamatuji, jak jsme loni zvedaly mísu nad hlavu a ty pocity byly neuvěřitelné. Jsem moc ráda, že jsem to dokázala unést a můžeme hrát o titul. Byl to nesmírně těžký zápas a musím říci, že mě Francesca překvapila."

Dvaadvacetiletá Kvitová si občas protahovala levou nohu, ale ošetření si nevyžádala. Stejně jako v sobotu se nemohla úplně spolehnout na bekhend a po chybách přišla v páté hře druhé sady o servis. Už se zdálo, že Češka o set přijde, ale čtyři skvělé returny za stavu 4:5 přinesly brejk. Set rozhodla zkrácená hra, ve které měla Kvitová pevnou ruku, vedla rychle 6:0 a proměnila druhý mečbol.


V historii už dokázaly tenistky fedcupovou trofej obhájit. V barvách tehdejšího Československa vyhrály v letech 1983, 1984 a 1985 hned třikrát za sebou. Loni tenistky vyhrály Fed Cup pošesté v historii, ale poprvé po dlouhých 23 letech. Dvakrát po sobě vyhrály Fed Cup naposledy právě Italky.

Svěřenkyně Corada Barazzuttiho získaly stříbrný pohár v letech 2009 a 2010. Za rozhodnutého stavu nastoupila ke čtvrté dvouhře ve své premiéře v soutěži Andrea Hlaváčková a Erraniové podlehla 6:2, 2:6 a 2:6. "Začala jsem díky atmosféře úžasně, byla jsem na koni, ale ona ukázala, že je asi lepší hráčka. Nemám se za co stydět, premiéra je premiéra a byla to úžasná zkušenost," řekla Hlaváčková. V závěrečné čtyřhře nastoupily Hlaváčková s Lucií Hradeckou proti Flavii Pennettaové a Erraniové. Zápas skončil za stavu 5:6 z českého pohledu po skreči Italek. Pennettaová odstoupila v slzách kvůli zraněnému zápěstí.

Češky budou na podzim hostit Srbky

Srbské tenistky postoupily poprvé v historii do finále Fed Cupu, v němž budou v listopadu soupeřkami českého týmu, který bude hrát doma. Vítězný třetí bod v semifinále v Moskvě Srbsku zajistila Jelena Jankovičová, která porazila Rusku Světlanu Kuzněcovovou 6:1, 6:4 a poslala svůj tým do nedostižného vedení 3:1 na zápasy. "

Je to úžasný pocit být ve finále a moc si to užívám. Jsem nadšená, že jsem získala vítězný bod, ale jsem pyšná na celý tým, protože to je týmový úspěch," řekla Jankovičová v televizi po utkání. "Ušly jsme dlouhou cestu z nižších zón a chceme vyhrát pro naši zemi trofej," prohlásila. Jankovičová získala na moskevské antuce dva body. Ten třetí přidala v dnešní úvodní dvouhře Ana Ivanovičová, která porazila Anastasiji Pavljučenkovovou 3:6, 6:0 a 6:3.

Finále se uskuteční 3. a 4. listopadu nejspíše v pražské O2 areně, kde před 14 dny porazili tenisté v semifinále Davis Cupu Srby 4:1. Výběr okolo světové trojky Kvitové bude obhajovat titul, který získal loni v Moskvě. "Ve finále je možné všechno. Snad budou hráčky na konci sezony zdravé, ještě se zlepší. Doufám, že Fed Cup vyhrajeme," řekl srbský kapitán Dejan Vranes.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články