Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Kvitová zdolala po boji Görgesovou, Češky vedou 2:0

Stuttgart - České tenistky dělí jediný bod od výhry v prvním kole Fed Cupu v Německu. V dnešních dvouhrách dokázaly Iveta Benešová a po ní v dramatické bitvě i světová dvojka Petra Kvitová otočit zápasy, ve kterých prohrály úvodní set, a po úvodnímu dnu vedou 2:0. Benešová tři dny po 29. narozeninách nejdříve nečekaně zdolala domácí jedničku Sabine Lisickou 2:6, 6:4 a 6:2 a wimbledonská vítězka Kvitová vydřela bod nad Julií Görgesovou, kterou porazila 3:6, 6:3 a až 10:8 v rozhodující třetí sadě.

"Potřebujeme třetí bod a je mi jedno, kdo ho uhraje. Debla hrát umíme, ale byl bych radši, kdyby to bylo předtím," přál si český kapitán Petr Pála. "Všechny zápasy jsou otevřené. Tentokrát jsme byli šťastnější a holky to vydřely," dodal.

Rozhodnout může v úvodní nedělní dvouhře Kvitová, kterou čeká od 11:00 duel s Lisickou, pak by měly hrát dvojky obou týmů Benešová a Görgesová. Do čtyřhry jsou nahlášeny páry Barbora Záhlavová-Strýcová, Lucie Hradecká a Anna-Lena Grönefeldová a Angelique Kerberová, ale kapitáni mají možnost složení změnit.

"Samozřejmě 0:2 je to nejhorší, co se mohlo stát, ale jsem na holky pyšná. Nesmíme se vzdávat předem. Teď už nemáme v neděli co ztratit," prohlásila německá kapitánka Barbara Rittnerová. "Julie hrála na hranici možností, ale bohužel zůstala bez odměny. Bylo to utkání světové extratřídy," dodala.

Petra Kvitová s trenérem Pálou
zdroj: ISIFA

První bod do české šatny přinesla Benešová, která se ve fedcupové dvouhře objevila po třech letech. Utkání s Lisickou nezačala dobře, ale postupně hrála přesněji, držela míč v krutu a dokázala soupeřku rozběhat a nutit k chybám. Po vyhrané druhé sadě měla Benešová třetí set pod kontrolou a jistě zvítězila.

"Mám hroznou radost, že se mi to povedlo a zvládla jsem to. Začátek nebyl nejlepší, obě jsme byly nervózní, ale ve druhém setu jsem se do toho dostala, ona začala panikařit a měla jsem převahu. Je to super výsledek," radovala se Benešová.

Kapitán Pála byl i nebyl z výkonu Benešové překvapen. "Víme, že umí zahrát výborně, ale překvapila, jak se z toho dostala po tom začátku, ve kterém nevyhrávala gamy. Zůstala v klidu a pak byla lepší hráčkou," chválil Pála.

Je nám líto, video expirovalo.
Německo - Česko

Kvitová měla s Görgesovou plné ruce práce. Po prohraném prvním setu srovnala ve druhém krok a ve třetím měla převahu. Jenomže udělala pár špatných rozhodnutí a za stavu 4:5 a 0:30 byla při svém podání dva míče od prohry. Game zvládla, při první možnosti zápas dokončit ještě zaváhala, ale nakonec set vyhrála 10:8.

"Byl to hrozně těžký zápas. Jsem jednička, bod se ode mě čeká a někde jsem to měla. Julia hrála výborně, hlavně dobře podávala. Ve třetím setu to bylo hodně vyrovnané, nervy už mi párkrát tekly, nebylo jednoduché je udržet a jsem ráda, že jsem to na druhý pokus doservírovala," oddechla si Kvitová. "Vůbec bych se nezlobila, kdyby to bylo tři nula a měly jsme klid, ale bude to ještě těžké."

Vedle Pály hledala Kvitová v hledišti pohledem i osobního kouče Davida Kotyzu, který se přijel jen podívat a sledoval zápas v hledišti. Kapitán Pála ocenil, že zápas vybojovala. "Uhrála to zkušeností a vůlí. Umí to vybojovat," řekl Pála.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články