Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Tenisté prý zvažovali bojkot Australian Open

Melbourne – Podle tenisty Sergeje Tachovského jednali hráči před začátkem grandslamového Australian Open o možném bojkotu turnaje. Důvodem měla být nespokojenost s finančními odměnami na velkých turnajích, které prý rostou pomalým tempem a jsou špatně rozdělovány.

Australian Open
zdroj: Gettyimages autor: Mark Dadswell

"Někteří tenisté navrhovali, že bychom tady vůbec neměli hrát," řekl 65. hráč světa Stachovskij s odkazem na sobotní zasedání hráčů ATP. "Bylo pro to víc než dost hlasů, ale nebylo by to správné, protože už jsme tady a organizátoři Australian Open by nestihli nic změnit. Nejdřív je třeba se zkusit domluvit," řekl Ukrajinec.

Hráči si dlouhodobě stěžují na poměr, v jakém se přerozděluje balík financí, které pořadatelé získají z přenosů a od sponzorů. Nejde jen o grandslamové turnaje, ale také o akce série Masters jako třeba v Miami. Jádrem sporu jsou především odměny pro tenisty vypadávající v prvních kolech turnajů.

"Každý z nás má výdaje. A když vypadnu v Indian Wells a v Miami v 1. kole, tak jsem v minusu. Nic nevydělám. Na sérii turnajů v Americe je člověk měsíc, musí platit hotel a má další výdaje, a když hned vypadnu, pak nemám ani na trenéra," argumentuje Stachovskij.

Dotace prvního grandslamu sezony vzrostla na 26 milionů australských dolarů, z nichž vítězové dvouhry mužů i žen získají shodně 2,3 milionu, přes 47 milionů korun. Poražení v 1. kole vydělají 20 tisíc australských dolarů, 417 tisíc korun.

Stachovskij řekl, že většina nejlepších tenistů myšlenku podporovala. "Osmdesát procent z nich tvrdí, že grandslamy a další turnaje neplatí dobře," řekl. Stávka prý není v budoucnu vyloučená. "Nejdřív ale musíme jasně formulovat, co chceme, jak co cítíme, a to na ATP i na grandslamech. Nejdřív zkusíme legální cestu."

Vedení ATP odmítlo případ komentovat a zopakovalo, že již loni schválilo pro nadcházející tříleté období (2012–2014) zvýšení odměn o 20 procent. Stávka není v tenise v poslední době na pořadu dne poprvé. Už loni při US Open čtvrtý hráč světa Andy Murray pohrozil bojkotem kvůli nabitému kalendáři. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články