Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Berdych: Cítím se skvěle, na Djokoviče si věřím

Londýn - Český tenista Tomáš Berdych se před začátkem Turnaje mistrů v Londýně cítí po úspěšném závěru sezony skvěle a vyhovuje mu povrch haly i míče, se kterými se bude hrát. Na svého prvního soupeře, světovou jedničku Novaka Djokoviče ze Srbska, s nímž se utká v pondělí večer, si nepřipravuje speciální taktiku, ale chtěl by mu vrátit letošní porážky. Djokovič dnes uvedl, že problémy s ramenem, které ho pronásledovaly v poslední době, jsou pryč a je připraven hrát naplno.

Tenista Tomáš Berdych
zdroj: ISIFA

Berdych se Turnaje mistrů zúčastnil poprvé loni, kdy v Londýně nepostoupil ze skupiny. Porazil Andyho Roddicka, ale prohrál s Rafaelem Nadalem a právě s Djokovičem, s nímž také hrál úvodní zápas.

"Hlavně doufám, že to bude jiné než poslední dva zápasy s Novakem, které se mi nepovedlo dokončit," řekl dnes Berdych novinářům v narážce na letošní zápasy v Cincinnati a Dubaji, které Djokovičovi vzdal.

"Nejdůležitější je co nejlepší tenis"

"Oba se vyvíjely poměrně dobře, ale bohužel dvakrát mě zastavilo zranění. Budu se snažit udělat vše pro to, aby se mi to tady povedlo a vyhrál jsem já," dodal Berdych. Na Djokoviče si nechystá zvláštní taktiku, ale chce především předvést co nejlepší výkon. "Pro mě je nejdůležitější hrát co nejlepší tenis," řekl.

"Bude to tvrdý úvodní zápas pro nás oba," řekl Djokovič. "Tomáš měl v posledních týdnech pár skvělých výsledků. Je v dobré formě a rád hraje v hale," řekl srbský tenista, kterého v posledních týdnech trápilo zraněné rameno. V Londýně se ale prý již cítí dobře. "Poslední dva tři dny servíruju na sto procent. Pro mě je rameno teď v pořádku. Mohu říci, že se uzdravilo a že jsem připraven na zápasy," dodal Djokovič.

"Myslím, že by tady nebyl, kdyby se necítil dobře. Já si myslím, že bude v pohodě," řekl Berdych o svém prvním soupeři.

Potvrdil, že před začátkem Turnaje mistrů je v mnohem větší pohodě než před rokem. "Cítím se skvěle, jsem zdravý. Letos je to opravdu daleko, daleko lepší," řekl. "Mám rád tento povrch, který je trochu rychlejší. Dobré jsou i míče, jsou takové, jaké mám rád. Těším se na první zápas," zdůraznil. "I na tréninku to bylo mnohem lepší než loni," uvedl Berdych, který si v Londýně zatrénoval s Rogerem Federerem.

Za příznivějším rozpoložením českého tenisty před turnajem stojí prý především úspěchy z poslední doby, jako byla výhra na turnaji v Pekingu a vítězství nad Britem Andy Murraym na Masters v Paříži. "To byl velmi důležitý zápas, rozhodně nejlepší v sezoně. Dodal mi hodně sebedůvěry do zbytku sezony," prohlásil Berdych.

Novak Djokovič
zdroj: AP

Turnaj mistrů se hraje v londýnské O2 areně, která byla postavena k oslavám roku 2000 a byla dříve známá jako Millenium Dome. Budou se v ní konat také některé soutěže během olympiády příští rok, kdy se zde bude hrát například finále basketbalu.

Turnaj se liší od většiny soutěží i pozorností, kterou organizátoři hráčům věnují. Ti mají nejen samostatné šatny, ale také k dispozici auto s řidičem a osobního strážce. "Máme stejnýho kluka, který se mnou byl loni," poznamenal Berdych.

Do haly se Berdych plaví lodí

Auto ale zatím nevyužil a do haly, která je na břehu Temže, se dopravuje lodí. V přeplněném Londýně je obvykle loď rychlejší než cesta ucpanými ulicemi. "Ale večerní zápasy končí pozdě a lodě pak už nejezdí, takže auto přece jen asi použijeme," dodal Berdych.

Je spokojený také s tím, že v Londýně je netypicky teplé počasí, takže hráčům se lépe trénuje. Tréninkové kurty jsou totiž postavené na okraji haly, kde jsou sice pod střechou, ale minimálně izolované od venkovní teploty. "Loni tam teplo nebylo, sotva dvanáct stupňů. Letos je to v tom daleko lepší, počasí o hodně příjemnější," řekl.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články