Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Zvonarevová proti Češkám nenastoupí, finále začne Kvitová

Moskva - Bez Věry Zvonarevové se musejí obejít ruské tenistky ve víkendovém finále Fed Cupu proti českému týmu v Moskvě. Světová sedmička celý týden netrénovala kvůli bolavému ramenu a hodinu před dnešním losem ji kapitán Šamil Tarpiščev nahradil Jelenou Vesninovou, desátou hráčkou pořadí WTA ve čtyřhře. První finálový zápas se odehraje v sobotu v 11 hodin. Světová dvojka Kvitová vyzve sedmadvacátou hráčku světa Mariu Kirilenkovou. K druhé dvouhře nastoupí Světlana Kuzněcovová proti Lucii Šafářové.

Věra Zvonarevová
zdroj: EPA autor: Tolga Bozoglu

Zvonarevová nemůže kvůli potížím s ramenem pravé ruky dobře podávat od turnaje v Moskvě, který se hrál před čtrnácti dny. Minulý týden přesto postoupila do semifinále Turnaje mistryň v Istanbulu, kde ve skupině prohrála s českou jedničkou a pozdější vítězkou Petrou Kvitovou. Od soboty ale sedmadvacetiletá Ruska netrénovala. Místo Zvonarevové povolal kapitán Tarpiščev do dvouher dvojici Světlana Kuzněcovová (19. v žebříčku WTA) a Maria Kirilenková (27.).

Každá série jednou skončí

Český tým je v Rusku v plné síle a vedle druhé hráčky světa Kvitové pošle kapitán Petr Pála do dvouhry Lucii Šafářovou (24.). Ze tří vzájemných zápasů vyhrála Šafářová nad Kuzněcovovou jediný. "Je to velmi zkušená hráčka. Určitě to nebude lehké utkání, ale na druhou stranu už jsem proti ní jednou vyhrála," uvedla Šafářová. Na čtyřhru jsou připraveny Lucie Hradecká a druhá deblistka světového žebříčku Květa Peschkeová.

Je nám líto, video expirovalo.
Reportáž Petra Kubáska

Kvitová už dříve uvedla, že na nenastoupení Zvonarevové příliš nesejde. "Rusové mají na výběr tolik hráček, že je opravdu jedno, jestli nastoupí nebo ne," řekla deníku Sport. Nestraší ji ani fakt, že Rusky doma ve finále Fed Cupu neprohrály už 8 let. "Pro nás to roli nehraje. Každá série jednou skončí, tak proč ne zrovna teď," dodala tenistka.

Rusky doma naposledy prohrály před osmi lety a z výhry ve Fed Cupu se radovaly čtyřikrát v letech 2004, 2005, 2007 a 2008. Češky na fedcupový triumf čekají již od roku 1988, kdy popáté a naposledy zvítězilo tehdejší Československo.

Petra Kvitová
zdroj: Isifa/EPA autor: Paul Crock

"Nepřijeli jsme sem prohrát, ale vyhrát," řekl kapitán Petr Pála v týdnu. "Máme skvělý tým a věřím, že jsme s to tři potřebné body uhrát," uvedla Kvitová, kterou trápilo po triumfu na Turnaji mistryň v Istanbulu nachlazení, ale je připravena hrát.

"Vidím to velice pozitivně a bylo by krásné, kdyby se to holkám podařilo. Bude záležet i na Lucii Šafářové, aby vyhrála aspoň jednoho singla," řekla Jana Novotná, která byla před třiadvaceti lety členkou vítězného fedcupového výběru.

Kvitová je srdcem Fed Cupu

Jednoho ocenění se dnes už český tým dočkal. Srdcem Fed Cupu – nejoddanější hráčkou týmové soutěže – byla na oficiálních stránkách fanoušky zvolena Petra Kvitová. "Jsem moc ráda za to, že mě zvolili a že jsem dostala šek na 10 tisíc dolarů, které věnuji charitě Pomozte dětem," prohlásila česká jednička.

Rusko - Česká republika (Moskva - Olympijská hala, tvrdý povrch):

Sobota 5. listopadu: 11:00 SEČ Kirilenková (27. v žebříčku WTA) - Kvitová (2.), Kuzněcovová (19.) - Šafářová (27.).

Neděle 6. listopadu: 11:00 Kuzněcovová - Kvitová, Kirilenková - Šafářová; Vesninová (10. v žebříčku WTA ve čtyřhře), , Pavljučenková (61.) - Peschkeová (2.), Hradecká (15.).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články