Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Kvitová přehrála i Radwaňskou, v semifinále ji čeká Stosurová

Istanbul – Tenistka Petra Kvitová zvládla na Turnaji mistryň v Istanbulu i třetí zápas. Polku Agnieszku Radwaňskou dnes porazila 7:6, 6:3, i když se jí vůbec nevydařil vstup do zápasu, bez ztráty setu vyhrála Červenou skupinu a v sobotním semifinále nastoupí proti Australance Samantě Stosurové.

Petra Kvitová
zdroj: ČTK/AP autor: Vadim Ghirda

"Vůbec jsem nedoufala, že skupinu takhle zvládnu, je to neskutečné," řekla Kvitová v rozhovoru na dvorci a poděkovala divákům za podporu. V hledišti se objevily dívky s českými vlajkami namalovanými na obličeji a pokřiky: "Petra, Petra!" Díky výhře Kvitové nad Radwaňskou 2:0 postoupila spolu s Češkou do semifinále i Ruska Věra Zvonarevová, která bude hrát s Běloruskou Viktorií Azarenkovou.

Z pohledu nadcházejícího finále Fed Cupu, v kterém hrají za týden Češky v Moskvě, může mít vrchol Turnaje mistryň v Turecku zajímavý konec. Případný souboj o titul Kvitová - Zvonarevová by totiž byl díky tomu mnohem napínavější. Kvitová úvod utkání s Radwaňskou nezvládala. Dělala chybu za chybou, hrála nepřesně a bez razance, až sama nad sebou kroutila nevěřícně hlavou. Dokonce si za stavu 1:3 chtěla jít po zkaženém bekhendu sednout na lavičku, ale prohrávala teprve 15:40. Schovala hlavu do ručníku a game ztratila až o dva míče později.

Agnieszka Radwaňská
zdroj: AP Photo autor: Vadim Ghirda

Za stavu 1:4 přišel wimbledonskou vítězku zachránit na lavičku trenér David Kotyza. "Říkal jsem jí, že tomuhle se říká dívčí kapela Panika. Cítil jsem, že je zmatená, ale dostala se z toho sama a parádně," řekl Kotyza novinářům. Trvalo ale ještě jednu hru, než v sobě Kvitová objevila svůj tenis. A pak se Radwaňská nestačila divit. Češka ji drtila rychlými míči jako v předešlých zápasech Zvonarevovou i světovou jedničku Caroline Wozniackou z Dánska a bez problémů vyrovnala na 5:5. Kvitová se mocně povzbuzovala, hecovala po vítězných míčích a o sadu bojovala.

Dokonce při jedné z bekhendových výměn začala hekat, ale jen jednou. I za podpory mladých tureckých fanynek s českou vlajkou na obličeji pak vyhrála tie-break. Rodačka z Fulneku chtěla zápas ukončit ve dvou setech, aby ušetřila síly na semifinále proti Stosurové, a proto se snažila vyhrát každou výměnu.

Ukázala vedle útoku také dobrou obranu, po které Radwaňská smečovala do autu. Zisk brejku a vedení 2:0 v druhém setu ale ještě Kvitová neudržela. V sedmé hře musela tvrdě bojovat v nejnapínavějším gamu utkání o svůj servis. Třikrát odvrátila brejkbol, pomohlo jí dvakrát i jestřábí oko, ale nakonec podání uhájila a Polku zlomila.

Petra Kvitová získala na Turnaji mistryň třetí vítězství
zdroj: AP Photo autor: Vadim Ghirda

"To byl parádní game od obou hráček a Petra to pak dohrála skvěle," chválil Kotyza. Zápas vyhrála Kvitová po proměněném prvním mečbolu za hodinu a 42 minut. V duelu o finále tak Kvitová potká Stosurovou, s kterou se dosud střetla dvakrát a oba zápasy vyhrála. Na grandslamovém French Open v roce 2008 i na melbournském Australian Open letos v lednu neztratila ani set.

"Bude to velký boj. Stosurová má výborné podání a její čop bude na tomhle povrchu nebezpečný," řekl Kotyza. Vítězka US Open Stosurová postoupila do semifinále z druhého místa v Bílé skupině. V rozhodujícím duelu porazila Číňanku Li Na 6:1 a 6:0. Azarenkovou připravila o neporazitelnost ve skupině Francouzka Marion Bartoliová, náhradnice za zraněnou Rusku Marii Šarapovovou. Běloruska strávila před semifinále na kurtu dvě a půl hodiny, zápas prohrála 7:5 a dvakrát 4:6.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články