Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Argentina

Turnajů je moc, stěžují si tenisté. Možná budou stávkovat

Londýn - Přední tenisté jsou podle čtvrtého hráče světového žebříčku Brita Andyho Murrayho připraveni stávkovat. Čtyřiadvacetiletý Brit uvedl, že jim došla trpělivost s velkým množstvím turnajů v sezoně a rozhodli se jednat. Hráči se chtějí sejít příští měsíc v Šanghaji a domluvit na taktiku, jak zvolnění tempa dosáhnout.

US Open
zdroj: AP

"Stávka je jedna z možností. Co jsem mluvil s ostatními hráči, tak se něčeho takového nebojí," citoval Murrayho server BBC. "Doufejme, že se to nestane, ale jsem přesvědčen, že se o tom bude přemýšlet," dodal.

Nabitý program v sezoně v minulosti kritizovala řada hráčů včetně bývalých světových jedniček Rafaela Nadala s Rogerem Federerem. Naposledy se negativní hlasy objevily po US Open, kde musela řada hráčů včetně Murrayho a Nadala odehrát kvůli počasí tři zápasy ve třech dnech. Španěl měl posléze jeden den volna, aby pak mohl nastoupit do čtyřhodinového zápasu s Novakem Djokovičem. Jen za čtyři další dny ho čekal Davis Cup.

O kalendáři rozhodují lidé, kteří nechodí na kurt

Podle Murrayho je na čase, aby o složení kalendáře přestali rozhodovat "lidé, kteří nemusí s raketou na kurt každý den", ale sami hráči. "O dění v tenise musíme rozhodovat my. Tak to momentálně není," řekl Murray. "Chceme změnit jen pár opravdu malých věcí. Dva tři volné týdny v sezoně a méně turnajů v roce, což je podle mě rozumné," řekl Murray. "Sedneme se i s vedením okruhu ATP a Mezinárodní tenisovou federací (ITF) a uvidíme, jestli najdeme kompromis. Pak se uvidí, co dál," prohlásil.

Andy Murray
zdroj: AP

Tenisová organizace ATP se určité formě hráčské samosprávy nebrání. "Hráči by měli mít a mají hlavní slovo při rozhodování, jak se zápasy hrají," poznamenal mluvčí okruhu v tiskovém prohlášení. Šéf federece ITF Francesco Ricci Bitti však rovněž upozornil na to, že napjaté termíny zápasů Davis Cupu si zvolili sami hráči.

Sezonu před několika lety zkrátil ženský okruh WTA. Andy Murray proto doufá, že ATP se co nejrychleji přidá. "Změny mohou zabrat třeba pět let a to už většina z nás skončí s kariérou. Proto chceme co nejrychlejší změnu," tvrdí světová tenisová čtyřka.

Zdroj
ČTK, BBC

Hlavní zprávy

Nejčtenější články