Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Schiavoneovou ve finále Roland Garros vyzve Li Na

Paříž – Obhájkyně Francesca Schiavoneová je na Roland Garros po roce opět ve finále. V semifinále pařížského grandslamu porazila Francouzku Marion Bartoliovou dvakrát 6:3. O titul si třicetiletá italská tenistka zahraje s o rok mladší Číňankou Li Na, která vyřadila bývalou světovou jedničku Marii Šarapovovou po vítězství 6:4, 7:5. Oběma finalistkám je dohromady 60 let a 79 dní, Paříž tak uvidí "nejstarší" zápas o grandslamový titul od roku 1998, kdy Jana Novotná porazila ve Wimbledonu Nathalii Tauziatovou.

Schiavoneová v prvním setu v nejlepší možnou chvíli sebrala soupeřce podání a ujala se vedení 5:3. Do druhé sady však italská tenistka nevstoupila nejlépe. Domácí hráčku pustila do dvougamového vedení, pak ale čtyřikrát za sebou vzala Bartoliové servis a po hodině a půl zápas ukončila.

Li Na v osmifinále vyřadila českou jedničku Petru Kvitovou a po semifinálovém vítězství nad Šarapovovou se může na druhý pokus stát první čínskou vítězkou grandslamového turnaje v historii. Letos v lednu neuspěla na Australian Open, kde ve finále nestačila na Belgičanku Kim Clijstersovou.

"Snad se v Číně dívalo hodně dětí, které by mě jednou mohly napodobit, nebo třeba i překonat," uvedla Li Na, které k výhře pomohl i silný vítr, s nímž měla Šarapovová při podání problémy. "Možná jsem se moc snažila a i z druhého podání jsem chtěla dát velkou ránu," litovala Šarapovová, která udělala deset dvojchyb, přičemž tou poslední ukončila zápas.

Čtyřiadvacetiletá Ruska přišla o šanci zkompletovat takzvaný kariérní grandslam. Bývalá první tenistka světa už vyhrála US Open, Wimbledon i Australian Open a titul z Roland Garros je jediný, který jí chybí ve sbírce úspěchů ze čtyř největších turnajů v sezoně.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články