Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Kvitová poprvé nakoukla do elitní desítky žebříčku WTA

Londýn - Tenistka Petra Kvitová se poprvé v kariéře dostala do elitní desítky světového žebříčku, což dokázala jako šestá Češka. K posunu z osmnáctého místa na desáté jí pomohl třetí titul sezony na turnaji v Madridu. Na sedmém místě se udržel nejlepší český muž Tomáš Berdych. Jednadvacetiletá Kvitová má na kontě 3 673 bodů a na devátou Jankovičovou ztrácí pouhých dvaadvacet bodů. Poprvé od zavedení mužského (1973) a ženského (1975) žebříčku chybí v nejlepší desítce zástupci USA. Serena Williamsová je sedmnáctá a Mardy Fish jedenáctý.

Nejvýše se z českých rodaček dostala Martina Navrátilová, někdejší světová jednička. Janě Novotné patřilo druhé místo, Haně Mandlíkové třetí, Helena Suková se vyšplhala na čtvrtou příčku a před Kvitovou byla Nicole Vaidišová sedmá. Pozici v žebříčku si vylepšila rovněž Lucie Hradecká, která se díky výhře na turnaji ITF na Štvanici posunula na 45. místo, což je její životní maximum.

Petra Kvitová:

"Je skvělé, že jsem v desítce, ale je to jen číslo. Pořád chci být lepší a lepší, vyhrávat zápasy a turnaje."

V čele žebříčků zůstali Dánka Caroline Wozniacká a Španěl Rafael Nadal. Tomu se ale i nadále přibližuje letos ještě neporažený Novak Djokovič. Srb po vítězství ve vzájemném finálovém zápasu v Madridu má na svého největšího soupeře manko už méně než 2 000 bodů. "Když budu pokračovat na vítězné vlně, tak se můžu ještě přiblížit, ale snažím se na pozici jedničky nemyslet," řekl Djokovič.

Španělský tenista, kterého čeká na antuce ještě obhajoba v Římě a na Roland Garros, se víceméně s pozicí jedničky rozloučil. "První místo není v nebezpečí, to už je pryč. Nic si nenalhávejme, taková je realita," řekl čtyřiadvacetiletý Nadal po prohře v Madridu s Djokovičem.

Srb jej může v žebříčku předstihnout už v tomto týdnu, pokud vyhraje turnaj Masters v Římě a Nadal zároveň nepostoupí do semifinále. Další případnou šanci na útok na post světové jedničky pak bude mít Djokovič na French Open, kde bude obhajovat jen čtvrtfinálovou účast.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články