Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Fed Cup zahájí Kvitová, dvojkou bude Záhlavová-Strýcová

Charleroi - Petra Kvitová zahájí v Charleroi boj českých tenistek v semifinále Fed Cupu proti Belgii. Zápas s Kirsten Flipkensovou v hale Spiroudome začne ve 13:30 a po něm k druhé sobotní dvouhře nastoupí Barbora Záhlavová-Strýcová a Yanina Wickmayerová. V nedělních dvouhrách by se měly nejprve utkat jedničky Kvitová s Wickmayerovou a následně dvojky Záhlavová-Strýcová a Flipkensová. Do čtyřhry jsou nahlášeny Záhlavová-Strýcová s Ivetou Benešovou a z belgické strany An Sophie Mestachová a Alison van Uytvancková. Sledovat snahu českých tenistek bude možné v obou dnech na sportovním kanálu ČT4.

Češky jsou při neúčasti zraněné světové dvojky Kim Clijstersové favoritkami utkání. Kapitán Petr Pála postrádá v týmu Lucii Šafářovou, která kvůli svalovému zranění odjela z Belgie ve středu. Na pozici dvojky proto vybral Záhlavovou-Strýcovou, ale je možné, že do nedělní dvouhry místo ní nasadí Lucii Hradeckou, aby se mohla Záhlavová-Strýcová soustředit na případně rozhodující čtyřhru s Benešovou.

Pála se rozhodl pro Záhlavovou-Strýcovou kvůli výkonům, které na kurtech předvádí od začátku letošního roku. Přednedávnem dokonce porazila Kvitovou na turnaji v americkém Indian Wells. Nepříliš oblíbený styl české dvojky dokáže potrápit i nejlepší hráčky světa, o čemž se naposledy přesvědčila Caroline Wozniacká, která Záhlavovou-Strýcovou sice porazila ve dvou setech, ale pokaždé až v tie-breaku. V tenisovém Fed Cupu má navíc aktivní bilanci, přestože od poslední výhry uplynulo téměř sedm let.

Pála o Záhlavové-Strýcové:

"Bára hraje výborně od začátku roku. Myslím si, že to je velká týmová hráčka a je strašně těžké ji porazit. Kdyby se to podařilo podle předpokladů a Petra vyhrála první zápas, tak pro Wickmayerovou bude hrozně těžký Báru porazit. Bára tam s ní může být, jak dlouho bude chtít."

Velmi dobrý start měla do nového roku i Kvitová. Na začátku roku došla do čtvrtfinále Australian Open a poté dokázala vyhrát i prestižní turnaj v Paříži. Poté sice tolik výrazných výsledků neměla, ale podle kapitána českého týmu je takový vývoj normální.

"O moc lepší výsledky mít nemohla. Udržet to, to platí jen pro ty nejlepší na světě, a tam ještě není. Ale hrála velmi slušně v Miami, pak hrála s Bárou dlouhý zápas. Já jsem byl překvapený, jak vydržela po Austrálii Fed Cup i Paříž, kterou vyhrála. Nejde hrát celý rok s nejlepšími výsledky," uvedl Pála.

V semifinále Fed Cupu jsou Češky potřetí za sebou, ale loni jasně prohrály v Itálii a o rok dříve podlehly Američankám, ačkoliv měly v rozhodující čtyřhře mečbol. Finále ženské obdoby Davisova poháru hrály české tenistky naposledy v roce 1988 ještě pod hlavičkou Československa.

V jediném dosavadním vzájemném duelu Belgie v roce 1989 prohrála s tehdejším československým výběrem v prvním kole v Tokiu všechny tři zápasy. Vítěz víkendového utkání narazí v listopadovém finále na lepšího z dvojice Rusko, Itálie. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články