Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Češi smolně prohráli: Berdych si v pátém setu podvrkl kotník

Moskva - Sen českých tenistů o postupu do semifinále Davisova poháru se rozplynul po zranění Tomáše Berdycha v pátém setu utkání s Nikolajem Davyděnkem. Rusové tak na moskevské antuce získali rozhodující třetí bod. Nic na tom nezměnila ani závěrečná dvouhra, ke které za rozhodnutého stavu nastoupil Lukáš Dlouhý. Ve dvou setech porazil Marata Safina, který už nenašel dostatek motivace.

Tomáš Berdych
zdroj: ČT24 autor: ČT24

Berdych přitom proti soupeři, kterého zatím nikdy v kariéře neporazil, odvedl skvělý výkon. Vedl 2:1 na sety a po ztracené čtvrté sadě to bylo v rozhodujícím setu 2:1 v jeho prospěch, než při skluzu na antuce špatně došlápl a přivodil si výron pravého kotníku. I když se o něj okamžitě postaral lékař týmu Pavel Kolář, Berdych s natékajícím kotníkem nemohl pokračovat.

Ruský nehrající kapitán Šamil Tarpiščev podle očekávání českého tábora proti Berdychovi nasadil čtvrtého hráče světa místo Igora Andrejeva. Vítěz nedávného turnaje v Miami od prvních míčů ukazoval, proč padla volba na něj. Výborně se pohyboval, takže pro českého tenistu bylo na moskevské antuce velice obtížné zakončit výměny. Davyděnko měl převahu a zúročil ji v osmém gamu, kdy Berdychovi sebral servis a následně čistou hrou ukončil set.

Od druhého setu začal devátý tenista světa hrát trpělivěji, lépe se bránil úderům soupeře a místo laciných chyb vytahoval vítězné míče. Navíc ho skvěle podržel servis, při němž neměl nejmenší problémy. Zlepšeným výkonem prodlužoval výměny a nechal ruského favorita ukázat, že i on ve své strojové hře od základní čáry občas udělá chybu.

Ve čtvrtém gamu druhé sady dostal Berdych poprvé v zápase šanci na brejk a hned ji vítězným forhendem využil. Za stavu 5:2 pak sebral soupeři servis podruhé a za 37 minut srovnal krok.

Skvělý tenis pokračoval i ve třetí sadě. Česká daviscupová jednička v jeho průběhu nevyužila pět brejkbolů, ale Davyděnkovi stejně jako ve druhé sadě nepovolila ani jediný, takže rozhodovala zkrácená hra. V ní se Berdych díky skvělým úderům dostal do vedení 6:2, ze série čtyř setbolů proměnil ten poslední.

Naprosto vyrovnaný průběh měla i čtvrtá sada. V jejím osmém gamu se Davyděnko po dvousetové pauze dočkal brejkbolů při Berdychově servisu a třetí z nich proměnil. Při vlastním podání pak stejně jako v úvodní sadě bez ztráty fiftýnu dotáhl set do vítězného konce.

V rozhodující sadě Berdych ve druhém gamu sebral Davyděnkovi podání, ale z vedení 2:0 se dlouho neradoval. Nejprve ztratil vlastní servis a pak se při svém dalším brejkbolu při vypouštění ztraceného míče nešťastně zranil.

Výsledek: Rusko - ČR 3:1 po třetí dvouhře

Davyděnko - Berdych 6:3, 2:6, 6:7 (5:7), 6:3, 1:2 skreč.

Statistika:

Esa: 8:12. Dvojchyby: 5:1. Nevynucené chyby: 54:61. Vítězné míče: 38:24. Využité brejkboly: 3 z 8/3 z 10. Celkem získané míče: 138:138. Čas utkání: 3:39 h.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články