Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Li Na si zahraje finále s Clijstersovou, Federer titul neobhájí

Melbourne - Tenistka Li Na postoupila jako první Číňanka do grandslamového finále. O titul si zahraje na Australian Open v Melbourne, kde v dnešním semifinále otočila duel s Dánkou Caroline Wozniackou. Čínská hráčka odvrátila mečbol a nad světovou jedničkou zvítězila 3:6, 7:5 a 6:3. Druhou finalistkou je třetí nasazená Kim Clijstersová z Belgie, která porazila Rusku Věru Zvonarevovou dvakrát 6:3. Překvapení se zrodilo v mužské dvouhře na úkor obhájce titulu Rogera Federera, který v semifinále podlehl Novaku Djokovičovi ze Srbska ve třech setech.

Bývalá světová jednička Clijstersová bude usilovat o svůj čtvrtý grandslamový titul a první mimo dvorce Flushing Meadows. Souboj s Li Na si zopakuje po dvou týdnech. Ve finále turnaje v Sydney tehdy prohrála ve dvou setech, přestože v tom prvním vedla už 5:0.

Také dnes otočila Li Na prakticky ztracený zápas. Wozniacká vedla v druhém setu 5:4 a při svém podání 40:30, ale agresivněji hrající Číňanka odvrátila hrozbu prohry vítězným forhendem. Za dvě a půl hodiny hry nakonec využila Li Na svůj první mečbol, při kterém Dánka poslala míč do autu. "Jsem šťastná, že jsem první Číňankou v grandslamovém finále," řekla v rozhovoru na dvorci Li Na a s potěšením dodala: "Já jsem ale vždycky první." V roce 2004 vyhrála jako první Číňanka turnaj WTA v Kuang Čou a o dva roky později postoupila rovněž jako první zástupkyně své země do čtvrtfinále grandslamu (Wimbledon) a byla první v Top-20 žebříčku.

V dobrém rozmaru divákům prozradila, proč měla pomalejší začátek souboje s Wozniackou. "Neměla jsem dobrou noc, víte, manžel chrápal a já se budila každou hodinu," rozesmála Li Na publikum a její muž a trenér Šan Ťiang v hledišti zčervenal. Vtipkovala i při otázce, jakou měla motivaci k obratu: "Prize money," řekla.

Djokovič ovládl kurt hned od začátku

Dramatický souboj Federera s Djokovičem se od počátku lépe vyvíjel pro srbského šampiona z roku 2008. Ten mnohem méně chyboval a těžil rovněž z toho, že Švýcarovi příliš nešel první servis. "Odehrál jsem jeden ze svých nejlepších zápasů za poslední dobu. Ani když jsem šel podávat na výhru, tak jsem si nemohl být ničím jistý. Byl jsem vzrušený, ale Roger vás dostává pod tlak, takže to je těžké. Já ale hrál opravdu výborně," řekl Djokovič na kurtu v rozhovoru s bývalým americkým tenistou Jimem Courierem.

V první sadě měli oba tenisté minimum šancí na příjmu, v tie-breaku pak měl více štěstí Djokovič. Ten poprvé prorazil Federerovi podání na počátku druhé sady, šestnáctinásobný grandslamový vítěz však na okamžik našel svůj rytmus a dostal se do vedení 5:2. To však bylo z jeho strany vše a poté prohrál pět gamů za sebou.

Djokovič mu trpělivě hrál většinu míčů do bekhendu a nezřídka se dočkal od svého soupeře nepovedeného úderu daleko do autu. Federer sice ještě stihl vyrovnat na 4:4, závěr však opět patřil nasazené trojce, která po třech hodinách slavila svůj čtvrtý postup do grandslamového finále. V něm nastoupí v neděli buď proti Davidu Ferrerovi ze Španělska, nebo Britovi Andymu Murraymu.

V juniorce plní roli turnajové jedničky český hráč Jiří Veselý a po výhře nad Američanem Mitchellem Kruegerem dvakrát 6:2 už postoupil do semifinále.

Páteční program:

Rod Laver Arena (začátek 5:00 SEČ): Dulková, Pennettaová (1-Arg./It.) - Azarenková, Kirilenková (12-Běl./Rus.), Matteková-Sandsová, Tecau (USA/Rum.) - Chan Yung-jan, Hanley (Tchaj-wan/Austr.), 9:30 Ferrer (7-Šp.) - Murray (5-Brit.)

Margaret Court Arena (9:00): Kirilenková, Zimonjič (3-Rus./Srb.) - Srebotniková, Nestor (2-Slovin./Kan.).

Kurt č. 2 (5:00): semifinále juniorské dvouhry Veselý (1-ČR) - Morgan (4-Brit.), třetí zápas finále juniorské čtyřhry Horanský, Veselý (2-SR/ČR) - Wagland, Whittington (3-Austr.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články