Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Tenistky nastoupí proti Slovenkám v čele s Kvitovou a Šafářovou

Praha – Nehrající kapitán Petr Pála oznámil nominaci na prestižní derby se Slovenskem v rámci prvního kola tenisového Fed Cupu. České tenistky nastoupí první únorový víkend v Bratislavě ve složení Lucie Šafářová, Petra Kvitová, Květa Peschkeová a Barbora Záhlavová-Strýcová. Mezi čtveřici se nevešla Iveta Benešová, které se výrazně vydařilo letošní Australian Open, kde došla mezi posledních 16 hráček.

Oproti loňskému roku, kdy Češky došly do semifinále, udělal trenér Pála jednu změnu. Lucii Hradeckou tentokrát nahradila Záhlavová-Strýcová. Aktuálně nejvýše postavenou českou hráčkou na žebříčku WTA je čerstvá čtvrtfinalistka Australian Open Kvitová na 28. místě, Šafářová pak figuruje na 35. pozici.

Pála připustil, že se poměrně dlouho rozmýšlel, koho nominovat, neboť Češkám mimořádně vyšel úvod sezony v Austrálii. "Bylo to na jednu stranu příjemné a na druhou stranu těžké rozhodování, protože šest sedm holek hrálo všechny předešlé týdny velice dobře," uvedl Pála. Ten na vlastní oči viděl úvodní australské turnaje sezony v Brisbane, Sydney i grandslam v Melbourne a z Australian Open se dnes vrací domů.

Je nám líto, video expirovalo.
České nominace na Fed Cup

Každá hráčka má v týmu své místo

Oporou by měla být Kvitová, která triumfovala v Brisbane a spolu s účinkováním v Melbourne protáhla svou vítěznou sérii už na devět zápasů. "Petra hraje ve Fed Cupu vždy výborně a navíc začala sezonu fantasticky. Je vždy platnou hráčkou a velkou budoucností týmu," řekl Pála. "Lucka Šafářová hraje taky velice solidně a může porazit kteroukoliv hráčku na světě. Bára Strýcová šla hodně nahoru a navíc hraje výborně čtyřhru," podotkl Pála. "A Květa je naše nejzkušenější hráčka. Dokázala pode mnou vyhrát tři ze čtyř rozhodujících zápasů, tak věřím, že to tak bude i nadále," komentoval nominaci nehrající kapitán.

Češky mají se Slovenkami zatím stoprocentní bilanci: utkaly se s nimi třikrát a pokaždé zvítězily. Soupeřův kapitán Matej Lipták oznámí nominaci ve středu, ale už teď je téměř jisté, že ve výběru bude trio Daniela Hantuchová, Dominika Cibulková a Magdaléna Rybáriková.

Slovenky zatím podávají v této sezoně nevyrovnané výkony. Hantuchová se vrací do formy po zranění, Cibulková v Sydney překvapivě zdolala světovou jedničku Dánku Caroline Wozniackou, ale o týden dřív uhrála s Kvitovou v Brisbane pouze čtyři gamy.


Utkání se bude hrát v bratislavském Národním tenisovém centru na středně rychlém povrchu Latex-ite. Losování se uskuteční v pátek 4. února, v sobotu jsou na programu od 14:00 úvodní dvouhry a v neděli od 12:00 se začnou hrát zbývající dvouhry a čtyřhra. Tým se sejde k utkání v pondělí kolem poledne. Kvitová s Peschkeovou však stále figurují v singlovém, respektive deblovém pavouku Australian Open, a mohly by tak dorazit později. "Budu jen rád, když se zdrží," doplnil Pála s úsměvem.

Zdroj
ČTK, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články