Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Češi dnes v Austrálii zářili

Melbourne - Všech šest českých tenistů, kteří se představili v dnešním programu Australian Open, postoupilo do 2. kola. Současná česká ženská jednička Petra Kvitová porazila domácí Sally Peersovou 6:2, 6:4. Do druhého kola turnaje se rovněž probojoval Jan Hernych, který udolal Denise Istomina z Uzbekistánu 6:3, 6:4, 3:6, 6:2. Úvod zvládla nadmíru dobře i Iveta Benešová, která Španělku Anabel Medinaovou-Garriguesovou smetla 6:0 a 6:1. Postoupil také Radek Štěpánek, jenž zvítězil nad německým tenistou Denisem Gremelmayrem hladce po setech 6:3, 6:2 a 6:3. Nejvíce práce měla Lucie Šafářová, ale Číňanku Šuaj Čang nakonec zdolala 7:5, 4:6 a 6:1. Pozadu nezůstala ani Klára Zakopalová, která zdolala Američanku Melanii Oudinovou 6:1, 3:6, 6:1.

Pětadvacátá nasazená Kvitová vyhrála turnaj v Brisbane a v Melbourne si v utkání s Peersovou připsala na konto letošní šestou výhru po sobě. "Samozřejmě mě těší povedený start do sezony a i tahle výhra hodně těší, protože to nebyl lehký zápas v prvním kole proti domácí hráčce," řekla Kvitová serveru iDnes. Češku netrápil ani břišní sval natažený v Brisbane. "Mohla jsem podávat naplno a právě servis byl má největší zbraň," potěšilo Kvitovou, kterou ve druhém kole čeká duel s Ruskou Annou Čakvetadzeovou.

Benešová nečekaně nedala Medinaové-Garriguesové šanci. Až dosud měla se Španělkou negativní bilanci jedné výhry a tří proher. "Ona nedá nic zadarmo a musíte si všechno sami vybojovat, ale mně to tam prostě padalo," řekla Benešová, která si v prosinci natáhla vazy v koleni a skoro celý prosinec pořádně netrénovala. "Pořádně jsem vlastně začala trénovat až začátkem roku v Brisbane," řekla. I Benešovou čeká v dalším kole Ruska, osmnáctá nasazená Maria Kirilenková.

Nejvíce práce s postupem do druhého kola měla z českých hráček Šafářová. "Musím říci, že mě překvapila. Nečekala jsem, že bude tak zarputilá, a když mi tam vracela jednu dělovku za druhou, chvílemi jsem si jen říkala, že to je slušný. Klíčový byl třetí game rozhodující sady, kdy jsem udržela servis, a od té doby se to otočilo," řekla Šafářová, která se utká se Zakopalovou.

Hernych, který porazil o 200 míst na žebříčku výše postaveného Denise Istomina, příště vyzve Brazilce Thomaze Bellucciho. Jednatřicetiletý pražský rodák byl rád už za postup z kvalifikace, což se mu mockrát nepovedlo. "Kvalifikací je strašně těžké projít, unaví to psychicky i fyzicky," řekl Hernych. Radek Štěpánek na rozdíl od Hernycha splnil "povinnost". "Soupeři z kvalifikace jsou vždy nepříjemní, jsou rozehraní, ale měl jsem od prvního míčku režii zápasu pevně pod kontrolou," řekl dvaatřicetiletý český hráč, kterého ve druhém kole čeká dvacátý nasazený John Isner z USA. "Pocit ze hry mám dobrý a doufám, že se to bude ještě zlepšovat," konstatoval Štěpánek.

Španěl Rafael Nadal učinil první krok ke čtvrtému vítězství grandslamového turnaje v řadě, když jeho brazilský oponent Marcos Daniel za nepříznivého stavu 0:6 a 0:5 odstoupil kvůli zranění levého kolene. První zápas světové jedničky Nadala trval přesně 47 minut.

Ještě o tři minuty méně strávila na kurtu Kim Clijstersová z Belgie. Nasazená trojka vyřídila bývalou světovou jedničku Dinaru Safinovou bez ztráty jediného gamu a Ruska musí počítat s propadem mimo elitní stovku světového žebříčku. Neuspěla ani další bývalá jednička Srbka Ana Ivanovičová, jež po dramatickém tříhodinovém duelu podlehla Rusce Jekatěrině Makarovové 6:3, 4:6 a 8:10, přestože dokázala odvrátit pět mečbolů.

Téměř pět hodin se spolu "tahali" dlouholetí rivalové Lleyton Hewitt a David Nalbandian. Argentinec Nalbandian, jenž v roce 2002 podlehl Australanu Hewittovi ve finále Wimbledonu, dnes zvítězil 3:6, 6:4, 3:6, 7:6 a 9:7. Vítěz Turnaje mistrů z roku 2005 odvrátil dva mečboly a sám proměnil hned svůj první perfektním lobem. Časomíra se zastavila na čtyřech hodinách a 48 minutách.

Dvě Češky si ve středu zahrají na hlavním dvorci

Rod Laver Arena: Heninová (11-Belg.) - Baltachaová (Brit.), Roddick (8-USA) - Kunicyn (Rus.), V. Williamsová (4-USA) - Záhlavová (ČR), Dokičová (Austr.) - Záhlavová-Strýcová (ČR), Simon (Fr.) - Federer (2-Švýc.)

Hisense Arena: Wozniacká (1-Dán.) - Kingová (USA), Tipsarevič (Srb.) - Verdasco (9-Šp.), Razzanová (Fr.) - Šarapovová (14-Rus.), Dodig (Chorv.) - Djokovič (3-Srb).

Arena Margaret Courtové: Berdych (6-ČR) - Kohlschreiber (Něm.), Hlaváčková (ČR) - Azarenková (8-Běl.), Marinová (Kan.) - Schiavoneová (6-It.), Li Na (9-Čína) - Rodinová (Rus.), Gil (Portug.) - Monfils (12-Fr.).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články