Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Berdych na Nadala nestačil a s Turnajem mistrů se loučí

Londýn - Tenista Tomáš Berdych si semifinále Turnaje mistrů nezahraje. Český hráč prohrál v posledním utkání skupiny A se světovou jedničkou Rafaelem Nadalem ze Španělska 6:7, 1:6, a nezískal tak kýžený jeden set, který by mu dával ještě teoretickou šanci na postup. Posledním semifinalistou se stal po hladké výhře 6:2 a 6:3 nad Američanem Andym Roddickem Srb Novak Djokovič. Nadal postoupil z prvního místa a v sobotním semifinále ho čeká domácí Andy Murray. Švýcar Roger Federer se utká s Djokovičem.

"Budu se snažit hrát svoji hru, být agresivní a soustředěný od prvního míče," řekl Berdych v předzápasovém interview. Berdych držel slovo a snažil se Nadala co nejvíc tlačit a hned ve druhé hře měl po výborných returnech a výměnách dva brejkboly. Zaskočení diváci nevěděli, zda mají tleskat, ale Nadal jim pomohl a ztrátu servisu odvrátil vítězným míčem a esem. Španěl se pak výrazně zlepšil a i Berdych odvracel dva brejkboly. A rovněž uspěl.

Berdych se nemohl trefit do prvního servisu

Během první sady měl Berdych úspěšnost prvního podání pouhých 36 procent. "Berdych odvádí skvělou práci, ale musí zlepšit servis, aby si ulehčil," komentoval zápas bývalý britský tenista Tim Henman pro BBC.

Tomáš Berdych:

"Pokaždé, když člověk hraje se světovou jedničkou, tak je to skvělá zkušenost. Musím se poučit z chyb, které jsem udělal, jenom tak můžu být v budoucnu lepší."

Vzrušení nastalo za stavu 5:6. Nadal přerušil výměnu, protože si myslel, že Berdych zahrál do autu, a požádal o Jestřábí oko. Hlavní rozhodčí souhlasil s autem, takže "challenge" byla na Berdychovi. Český hráč měl pravdu - míč se otřel o čáru, a proto vedl při podání Španěla 30:15. Naštvaný Nadal se chvilku hádal s rozhodčím, protože chtěl, aby se výměna opakovala. V utkání si Nadal game podržel a posunul set do tie-breaku, kterému dominoval 7:3 i proto, že Berdych chyboval a nedokázal ho zatlačit. Důležitý první set, který zápas rozhodl, držel obecenstvo v napětí hodinu a deset minut.

Berdych musel druhý set vyhrát, aby udržel naději na postup do semifinále. Vynikající Nadal mu ale nedal šanci. Berdych jen stěží ukončoval výměny, jelikož letošní vítěz tří grandslamových turnajů Nadal skoro každý míč doběhl. Podání ztratil Berdych ve druhé sadě dvakrát. Poprvé po osmiminutovém gamu ve čtvrté hře a poté rovněž v šesté. Pětadvacetiletý Čech nadchl skvělými míči, trápil Nadala výpady k síti, ale na obrat to nestačilo. Druhý set ztratil 1:6.

"Skóre je horší, než to vypadalo. Hry byly vyrovnané a rozhodl první set. Možná škoda dvou míčů, kdy jsem mohl vyhrát jeho podání. Mohlo to být podobné jako první set s Andym Roddickem," řekl Berdych. Pro Berdycha skončil Turnaj mistrů stejně jako před osmi lety pro předchozího kvalifikovaného Čecha Jiřího Nováka. Oba jednou vyhráli, dvakrát prohráli a brány semifinále neotevřeli.

Berdycha porážka mrzí, ale je spokojen s celou sezonou

Berdych uznává, že si na letošní sezonu nemůže stěžovat. Nyní si chce především aspoň na čas odpočinout od kolotoče kolem tenisu a na příští sezonu si plánuje zatím jediný cíl - návrat do Londýna na Turnaj mistrů. "Prohra mrzí," řekl. "Ale sezona byla dobrá. Určitě zatím nejlepší. Nemůžu být z toho špatný," uvedl momentálně šestý hráč světa.

"Budu muset přidat jen, abych si udržel pozici s zůstal tam, kde jsem. Velké skoky asi nebudou," dodal. Žádné konkrétní cíle si zatím nedává, ale určitě by se chtěl vrátit za rok do Londýna, kde bude osm nejlepších tenistů opět hrát na Turnaji mistrů. "To je jediný cíl, který se dá říci hned z patra," řekl Berdych, který si chce nyní především odpočinout od tenisu a chystá se na Tenerife.

Ve večerním utkání sice stačil Djokovičovi k postupu set, ale svého soupeře nešetřil a Roddicka dokonce předčil i v počtu es. Američan sice zahájil prestižní turnaj ziskem prvního setu proti světové jedničce Nadalovi, poté však jeho výkony klesaly a odjede z Londýna bez vítězství.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články