Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno

Berdych si poprvé zahraje na Turnaji mistrů, v Paříži ale vypadl

Paříž - Tomáš Berdych se kvalifikoval na Turnaj mistrů, který začne 21. listopadu v Londýně. Rozhodla o tom dnešní porážka jeho rivala Španěla Fernanda Verdaska na podniku série Masters v Paříži s domácím Gaelem Monfilsem. Po Verdaskově prohře je osmička pro finále sezony ATP kompletní. Již dříve měli účast jistou Rafael Nadal ze Španělska, Švýcar Roger Federer, Srb Novak Djokovič, Brit Andy Murray a Švéd Robin Söderling. Dnes k nim přibyli Berdych, Španěl David Ferrer a Američan Andy Roddick. Pětadvacetiletý Čech bude jediným debutantem. Na Berdychově postupu nic nezměnila ani jeho večerní prohra 6:4, 6:7, 0:6 ve třetím kole s Rusem Nikolajem Davyděnkem. Před branami čtvrtfinále vypadl také Radek Štěpánek, jehož porazil Švýcar Roger Federer 6:4, 6:3.

Pětadvacetiletý Berdych se objeví na Turnaji mistrů podruhé v životě. Atmosféru okusil před třemi lety, kdy jel do Šanghaje jako náhradník, ale nehrál. Náhradnické místo zaujal předloni i Radek Štěpánek, ten se na kurt dostal a dvakrát prohrál. Naposledy se na Turnaj mistrů za výkony v sezoně kvalifikoval Jiří Novák v roce 2002, ale nepostoupil ze skupiny.

"Dostat se do Londýna je odměna za všechnu tu celoroční tvrdou práci a jsem hodně šťastný, že vidím své jméno mezi osmi nejlepšími hráči světa," citoval Berdycha oficiální web ATP World Tour.

Už s vědomím splněného cíle mohl Berdych usilovat o co nejlepší výsledek v Paříži, kde v roce 2005 dosáhl nejvýznamnějšího turnajového vítězství v kariéře. Proti Davyděnkovi začal dobře a díky zvládnuté koncovce vyhrál první set 6:4. Druhá vyrovnaná sada, v níž Rus zpřesnil hru a Berdych musel odvracet pět brejkbolů, dospěla až do tie-breaku. V něm ještě pátý nasazený Čech vedl 5:4, pak ale prohrál tři míčky za sebou a set ztratil. V tom okamžiku jako kdyby se zápas zlomil a Berdych následně utrpěl potupného "kanára".

Berdychovi se vydařila první polovina sezony

Rodák z Valašského Meziříčí se mezi elitní osmičku dostal především díky výkonům v první polovině sezony. S novou raketou začal semifinálovou účastí v Brisbane, dostal se do čtvrtfinále v Indian Wells a o titul si zahrál v Miami, kde mimo jiné porazil Federera.

Jeho hlavní chvíle přišly na Roland Garros a ve Wimbledonu. Na pařížské antuce došel do semifinále a na londýnské trávě zastavil jeho skvělou cestu až ve finále první hráč světa Nadal. Od té doby se sice Berdychovi příliš nedařilo, pouze jednou si zahrál čtvrtfinále, ale o vrchol sezony v podobě startu v Londýně nepřišel.

Čeští tenisté na Turnaji mistrů za posledních 20 let:

1991 (Frankfurt) Karel Nováček vyřazen ve skupině 0:3

1992 (Frankfurt) Petr Korda vyřazen ve skupině 0:3

2002 (Šanghaj) Jiří Novák vyřazen ve skupině 1:2

2008 (Šanghaj) Radek Štěpánek vyřazen ve skupině 0:2

2010 (Londýn) Tomáš Berdych

Devátý muž žebříčku o postup na Turnaj mistrů Verdasco měl k udržení naděje v dnešním duelu třetího kola s Monfilsem blízko. V závěru třetího setu však nevyužil dva mečboly při soupeřově podání, sám následně ztratil servis a prohrál 7:6, 6:7 a 5:7. Po Verdaskově porážce nemusel z hlediska postupu do Londýna litovat svého vyřazení ve třetím kole jeho krajan David Ferrer, jenž zhruba dvacet minut nato podlehl 6:7, 6:2 a 3:6 Jürgenu Melzerovi. Rakušan měl před začátkem pařížského turnaje ještě teoretickou šanci na postup do osmičky, ale definitivně ho o ni připravilo dnešní vítězství Roddicka 6:3 a 7:6 nad Ernestsem Gulbisem z Lotyšska.

Štěpánkovi hrozí, že opustí elitní padesátku v žebříčku ATP

Melzerovým soupeřem bude Federer, jenž podruhé během šesti dnů vyřadil druhého klíčového muže českého daviscupového týmu Štěpánka. Stejně jako minulý pátek ve čtvrtfinále v Basileji neuhrál jednatřicetiletý rodák z Karviné proti bývalé světové jedničce ani set a neobhájí v Paříži loňské semifinále. Štěpánkovi tak hrozí, že vypadne z elitní padesátky světového žebříčku.

Titul v Paříži neobhájí Srb Novak Djokovič. Druhý nasazený hráč podlehl domácímu Michaelu Llodrovi po setech 6:7 a 2:6. Llodra ve čtvrtfinále vyzve lepšího z dvojice Berdych - Davyděnko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články