Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Berdych je k Turnaji mistrů hodně blízko, rozhodne se v Paříži

Londýn - Velmi blízko má tenista Tomáš Berdych k účasti na Turnaji mistrů. Jistotu ale nejlepší český hráč ještě nemá a o jeho cestě do Londýna, kde si letos zahrál na trávě finále Wimbledonu, se rozhodne tento týden v Paříži na akci série Masters. Berdych je v žebříčku sezony pro Turnaj mistrů šestý. Zbývá obsadit tři volná místa, o které se teoreticky vedle Berdycha uchází ještě pět hráčů, přičemž českého hráče ohrožují čtyři.

Berdych má na kontě 3 665 bodů a dvacetibodový náskok před sedmým Španělem Davidem Ferrerem. Na osmém místě je Andy Roddick z USA, který na Čecha ztrácí 180 bodů. Devátým, prvním nepostupujícím, je Španěl Fernando Verdasco, ten je za Berdychem o 515 bodů. Malou šanci připravit Berdycha o Turnaj mistrů má ještě Rus Michail Južnyj.

Letenku na Turnaj mistrů si může pětadvacetiletý Berdych pořídit, pokud dva z jeho soků vypadnou ve stejné fázi pařížské dvouhry jako český tenista. Ferrer se před Berdycha dostane, dojde-li o kolo dál než český hráč, Roddick to dokáže, když bude v semifinále a Berdych skončí ve třetím kole.

V pařížské hale Bercy má Berdych v prvním kole volno a ve druhém ho čeká domácí Florent Serra. Pokud prohraje, pak musí doufat, že Verdasco nepostoupí do finále a nepředstihnou ho Roddick ani Ferrer, který je ve formě a minulý týden vyhrál ve Valencii. Postoupí-li Berdych do třetího kola a dále, pak musí Verdasco turnaj vyhrát, aby se před českého hráče dostal. Opět platí, že by dostatek bodů museli mít rovněž Ferrer a Roddick. Berdychovi nahrává, že Verdasco má podobně špatný podzim jako český tenista.

Zajímavou zápletkou by byl stav, pokud by Berdych, Ferrer, Roddick a Verdasco postoupili do semifinále, což je teoreticky možné, ale pro Berdycha by to znamenalo jistou účast mezi elitní osmičkou.

Šanci má i Južnyj

Nejméně vážným sokem je pro Berdycha Južnyj. Rus by musel celý turnaj vyhrát, Berdych vypadnout před semifinále a před něj se dostat i Roddick a Ferrer, aby českého hráče připravili o Turnaj mistrů.

Turnaj mistrů se v Londýně uskuteční od 21. do 28. listopadu. Jistou účast mají Rafael Nadal ze Španělska, Švýcar Roger Federer, Srb Novak Djokovič, Brit Andy Murray a Švéd Robin Söderling.

Žebříček pro Turnaj mistrů 2010 k 7. listopadu:

Kvalifikovaní: 1. Nadal (Šp.) 11 450, 2. Federer (Švýc.) 6 785, 3. Djokovič (Srb.) 5 525, 4. Murray (Brit.) 5 135, 5. Söderling (Švéd.) 4 200.

Aktuální pořadí do 8. místa: 6. Berdych (ČR) 3 665, 7. Ferrer (Šp.) 3 645, 8. Roddick (USA) 3 485,

Hráči, kteří mají šanci: 9. Verdasco (Šp.) 3 150, 10. Južnyj (Rus.) 2 910, 11. Melzer (Rak.) 2 605.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články