Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rok u sítě: Bezkonkurenční Novak, Serena i český fedcupový tým

2015 – další skvělý rok pro český tenis. Petra Kvitová a Tomáš Berdych tradičními českými jedničkami pevně ukotvenými mezi světovou elitou, životní výkony Lucie Šafářové a Karolíny Plíškové, nezapomenutelný fedcupový triumf. Výtečný rok, ve kterém více než kdy před tím vynikla jedinečnost Novaka Djokoviče a Sereny Williamsové.

České tenistky slaví vítězství ve Fed Cupu
zdroj: ČT sport

Novak - vyzyvatelé na hlavu poraženi (až na jednoho)

První tenista světa letos "klopýtl" jen na prvním turnaji roku, na dalších patnácti už hrál vždy finále a získal celkem jedenáct titulů. Podobně jako Serena se radoval ze tří grandslamových vavřínů. Jen na pařížské antuce scházely Djokovičovi dva sety, aby French Open konečně vyhrál a získal kariérní Grand Slam. Finále ale nečekaně prohrál se Švýcarem Stanem Wawrinkou. Sezonu zakončil jak jinak než vítězstvím na Turnaji mistrů.

"Byl to dlouhá sezona a nejlepší v mé kariéře. Bylo to skoro dokonalé," zhodnotil s úsměvem osmadvacetiletý Djokovič. S deseti grandslamovými tituly se dotahuje na Španěla Rafaela Nadala (13), a pokud se mu bude dařit dál jako letos, nemuselo by pro něj být nedostižných ani rekordních 17 triumfů Federera. V žebříčku skončil první počtvrté v kariéře (dříve 2011, 2012 a 2014) a vyrovnal Ivana Lendla a Johna McEnroa, před ním už jsou jen Jimmy Connors a Federer (5) a Pete Sampras (6).

"Tenis je můj život a dávám mu úplně všechno," to je čirá pravda rodáka z Bělehradu. Rok 2015 ukončil Djokovič s 82 výhrami a šesti porážkami a s úspěšností 93,2 procenta se v hodnocení světových jedniček od roku 1973 zařadil na šesté místo.

Serena - žena z jiného světa

"Mám za sebou tak skvělé výsledky, protože si tenis užívám, vždycky když přijdu na kurt. Víc se hrou bavím a mám jiný pohled na život," řekla Williamsová, již sedminásobná držitelka titulu tenistka roku.

Letos skutečně neměla konkurenci. Serena letos byla jedničkou od začátku do konce sezony. Rok zakončila s bilancí 53 výher a tři porážky, jednu z nich jí uštědřila v Madridu Kvitová. Na odměnách Američanka vydělala přes deset milionů dolarů. Vyhrála Australian Open, French Open i Wimbledon a útočila na kalendářní Grand Slam, ale na US Open prohrála v semifinále s Italkou Robertou Vinciovou.

Williamsové schází už pouze jeden grandslamový titul k rekordu Němky Steffi Grafové, jež vyhrála v open éře 22 turnajů velké čtyřky. Nevšední úspěchy jí vynesly ocenění Sportovní osobnost roku 2015 od amerického časopisu Sports Illustrated. Poslední jedinou ženskou držitelkou ceny byla přitom v roce 1983 americká běžkyně Mary Deckerová.

Karolína - výtah mezi elitu

517 – to je počet es, které letos předvedla na okruhu WTA Plíšková. O 19 jich nastřílela dokonce víc než světová jednička. Byl to pro Plíškovou zlomový rok. Loni mluvila o tom, že chce do světové desítky, a letos se jí to nakrátko splnilo (v srpnu byla sedmá) a rok ukončila jako jedenáctá hráčka žebříčku, o 35. příček výše, než sezonu začínala. Vyhrála turnaj v Praze a hrála dalších pět finále.

"Šest finále je výborných, i když ty výsledky v nich už nebyly takový. Ani jednou jsem nebyla favoritka a stejně to byly všechno hodně těsný a vyrovnaný mače a hrála jsem v nich se samými skvělými hráčkami," poukázala na fakt, že jednou prohrála s krajankou Petrou Kvitovou (Sydney), pak se světovou dvojkou Simonou Halepovou z Rumunska (Dubaj), dvakrát s Němkou Angelique Kerberovou (Birmingham, Stanford) a naposledy s bývalou světovou jedničkou Venus Williamsovou. "Nic si z toho nedělám. Musím se prostě ještě zlepšit. Časem to přijde," věří.

Ráda by se mezi špičkou v dalších letech udržela. K tomu ovšem potřebuje lepší výsledky na grandslamech, na kterých neprorazila. A až to dokáže? "To budu přece jednička!" říká s úsměvem.

Lucie - nejúspěšnější sezona s trochou smůly

První polovina sezony byla pro Lucii Šafářovou snová. Spolu se svou deblovou parťačkou, Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou, ovládla Australian i French Open. V Paříži hrála úžasně i ve dvouhře a poprvé se na grandslamu probojovala až do finále, kde podlehla nezastavitelné světové jedničce. To už měla na kontě titul z Dauhá.

Jenže závěr roku se trošku zvrtl. Ve finále v New Havenu si Šafářová v utkání s Kvitovou natáhla břišní sval a pak vypadla v prvním kole US Open. Následně léčila bakteriální infekci, měsíc nehrála a při návratu přišly další čtyři porážky. Poprvé si zahrála Turnaj mistryň ve dvouhře, dvě úvodní utkání prohrála, ale nakonec si spravila chuť výhrou nad Angelique Kerberovou, čímž posunula do semifinále svou kamarádku Kvitovou.

Trenér Rob Steckley Lucii Šafářové:

"Pořád je to upřímná holka se stejným srdcem, ale má mnohem větší kouzlo osobnosti. Víc se projevuje. Věří si. Ukazuje se to na kurtu i mimo něj. Hezky se dívá na to, jak dozrává, jak se postavila svým strachům. Každý má ve skříni nějaké kostlivce a ona postrádala sebedůvěru."

Úplná tečka za sezonou byla sice sladká, ale s jemně hořkým přídechem. S fedcupovým týmem zvítězila, ale do bojů na kurtu kvůli zánětu šlach zasáhnout nemohla. To, že nejsou všechny zdravotní neduhy plně zažehnány, potvrdila Šafářová odmítnutím účasti na Hopmanově poháru, který se hraje od 3. ledna.

Petra - zápas s mononukleózou netrvá tři sety

Turbulentní rok má za sebou Kvitová. Výsledek je ale obdobný jako v letech předcházejících: popáté za sebou končí v elitní desítce. V lednu ovládla turnaj v Sydney, už v březnu si však kvůli únavě vzala měsíc volno. V květnu stihla vyhrát turnaj v Madridu, ale po Wimbledonu zjistila, že prodělala mononukleózu. Proto méně trénovala a hrála jen nezbytně nutné turnaje.

Kvitová sezonu nezabalila. V druhé polovině roku vyhrála titul v New Havenu a na US Open, kde se jí předtím nedařilo, postoupila poprvé do čtvrtfinále. Nakonec si zahrála dokonce finále Turnaje mistryň. Znovu ukázala, že nejlepší tenis předvádí vždy až v závěrečných fázích.

Tento rok Kvitovou naučil, že se dá uspět, i když tělo není úplně v pořádku. "Ale vím, že hlava je strašně silný faktor a když tam je, tak to jde," zjistila. Její výkony jsou stále jako na houpačce. "Houpeme se iks let. Jo, občas jsou to pořádné veletoče. Nevím, jestli se na to dá zvyknout. Peťa nám ráda dává zabrat," uvedl trenér David Kotyza.

Tomáš - výtečný, ale standardní

"Když se na to podívám, tak na světě je jen pět lepších tenistů. To je docela slušný výsledek," okomentoval výstižně Berdych svou pozici v tenisovém světě. Podobně jako Španěl David Ferrer zůstává ve stínu elitní čtyřky vedené Djokovičem a Švýcarem Rogerem Federerem. S hráči světové desítky má letos bilanci 3:11 a Djokoviče, Federera ani Andyho Murrayho neporazil.

Jinak byl Berdych po většinu roku spolehlivý. Pod koučem Danielem Vallverduem, který ho převzal loni v prosinci, vyhrál dva turnaje a uzavřel rok s bilancí 57:22. V počtu vyhraných zápasů je to jeho druhý nejlepší rok v kariéře, v roce 2012 vyhrál 61 duelů. Letos hrál ještě třikrát ve finále, v semifinále Australian Open, ale na dalších třech grandslamech vypadl v osmifinále. V žebříčku ATP Tour v květnu na dva týdny okusil pozici světové čtyřky a rok ukončí pošesté v desítce. Potřetí je šestý.

Dál má chuť i motivaci útočit na velký titul. "Pořád cítím, že mám před sebou dva tři dobré roky tenisu, a na to se těším," tvrdí.

Fed Cup - další brilantní kousek skvělé party

Zatímco čeští muži po porážce s Australany museli vybojovat účast ve Světové skupině Davis Cupu až vítězstvím v Indii, tým žen ve Fed Cupu prožíval zcela odlišný příběh. V mrazivé únorové Kanadě mohl Petra Pálu zahřát výkon premiantek. Plíšková i Tereza Smitková úlohu zvládly s přehledem, Češky neztratily ani set. O něco vyrovnanější bitva přišla o dva měsíce později proti Francii. Šafářová se vystříhala z pěti mečbolů, navrátilkyně Kvitová zvládla obě svá utkání a Češky se mohly těšit na čtvrté finále během posledních pěti let.

V cestě ovšem stály Rusky vedené Marií Šarapovovou. Ruská jednička uhrála dva body a Češky musely stav otáčet. Opět se projevila síla týmu. Plíšková v kritické chvíli porazila Anastasii Pavljučenkovovou a s Barborou Strýcovou vyhrála i čtyřhru. Zaplněná O2 arena byla svědkem další rozpustilé oslavy jedné úžasné generace.

"Je obrovská výhoda, že je základna takhle široká. A jsem rád, že takhle rády hrají Fed Cup a tolik tomu dají, protože je v nabitém programu často náročné soutěž hrát," uvedl po vítězném finále kapitán Petr Pála. "A kde budeme hrát příští finále?" ptala se poté Kvitová v legraci. "V Moskvě," odpověděl jí Pála.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy