Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kouč Evropanů Krueger: Prohra je bolestivá, ale kluci do toho dali vše

Toronto - Hokejisté Výběru Evropy si sice nevynutili třetí finálový zápas Světového poháru, i když k němu měli gólem Zdeno Cháry z druhého duelu nakročeno, kouč Ralph Krueger je přesto na své mužstvo hrdý. Je také rád, že kapitán Anže Kopitar a spol. sehráli s Kanadou rovnocennou bitvu a na turnaji překvapili svou dravostí odborníky i laickou veřejnost. "Tohle nikdo nečekal. Září 2016 bude pro tuhle skupinu hráčů navždy mimořádným obdobím," uvedl.

Kouč Výběru Evropy Ralph Krueger
zdroj: ČTK/AP

Hráči osmi evropských národností působili proti Kanadě svěžejším dojmem, většinu druhého finále byli lepší. "Chtěli jsme zvýšit pohyb v útočném pásmu a i díky tomu jsme strávili u nich ve třetině spoustu času, což Kanadu určitě zneklidňovalo. Jenže brankář Carey Price byl opět neuvěřitelný, stejně jako Jaroslav Halák v naší brance," ocenil Krueger výkon obou gólmanů, kteří předváděli vynikající zákroky.

Přes slibný stav 1:0 krátce před koncem tušil, že soupeř se nevzdá. "Vím, jak je Kanada soutěživý tým, hráči to mají v povaze. Byl jsem s nimi v Soči, takže jsem měl možnost to zažít," připomněl dlouholetý kouč Švýcarska svou roli konzultanta na posledním olympijském turnaji v roce 2014, kde Kanada triumfovala.

"Je samozřejmě hodně bolestivé, když prohrajete zápas takovým způsobem. Ale to, jak jsme hráli, bylo něco úžasného, hráči do toho dali všechno," podotkl sedmapadesátiletý Krueger.

"Naši hráči věřili, že vyhrají. Dokázali jsme se natolik zvednout, že jsme nakonec zvítězili," uvedl trenér Kanady Mike Babcock, který je jediným trenérem v Triple Gold Clubu IIHF díky triumfům na OH, na MS (2004) i ve Stanleyově poháru (2008 s Detroitem). Nyní přidal i úspěch na Světovém poháru.

Babcock měl v kádru sedmičku hráčů, která byla u všech tří triumfů: kapitána Sidneyho Crosbyho, další útočníky Patrice Bergerona, Ryana Getzlafa, Coreyho Perryho a Jonathana Toewse a obránce Drewea Doughtyho a Shea Webera. Babcock svým svěřencům řekl, že je na ně pyšný. "Můžete slavit, že jste nejlepší na světě, jen v případě, že to potvrdíte. A my jsme měli štěstí, že se nám to povedlo tolikrát," uvedl.

"Člověk se snaží, aby si každý ten moment zapamatoval. Chce na to vzpomínat a přát si, že se to bude opakovat znovu a znovu," pronesl Brad Marchand, druhý nejproduktivnější hráč a nejlepší střelec turnaje a střelec vítězného gólu druhého finále, který vstřelil v oslabení v čase 59:16.

Úspěšnou účast si však budou pamatovat i Evropané. "Nevíme, zda tady ještě podobný tým někdy bude. Jako tým Evropy jsme určitou cestou jednotlivě reprezentovali i své země. A byli jsme nadšení z toho, že tady můžeme být," řekl Kopitar.

"Přijeli jsme všichni zapálení do hry a chtěli jsme na turnaji uspět. I když nikdo netušil, zda dokážeme vytvořit skutečný tým, dali jsme do toho všechno a dostali se až do finále, což nikdo nečekal. Vedli jsem si celkově dobře," pochvaloval si Kopitar.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články