Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Skaut Týmu Evropy a hokejová legenda Nedomanský: Cílem bylo překvapit Ameriku

Toronto - Na Světovém poháru mají fanoušci možnost potkat nejen současné hokejové hvězdy, ale i ty bývalé. Jednou z nich je i Václav Nedomanský, který své zkušenosti skauta NHL využil i při výběru hráčů pro Tým Evropy. Bývalý československý hokejový útočník před Světovým pohárem navštívil zhruba padesátku utkání, aby zhodnotil aktuální formu jednotlivých hokejistů. 

Je nám líto, video expirovalo.
Václav Nedomanský se podílel na výběru hráčů Týmu Evropy

Nedomanský žije dlouhodobě v Kalifornii, jako skaut pracoval pro Nashville a letos se podílel na výběru hráčů pro Tým Evropy. Nejednalo se ale o jednouchý proces,bývalý československý hokejista společně s dalšími skauty dlouhodobě sledoval evropské hráče, kteří měli být součástí výběru.

"Byl jsem jeden ze čtyř skautů, kdy jsme rok před turnajem sledovali hráče. Viděl jsem tak padesát zápasů s hráči, o které jsme se zajímali, posílali jsme s ostatními skauty zprávy a pak se to zhodnotilo. Už před začátkem Světového poháru byl cíl jasný pro Výběr Evropy jasný - pokusit se porazit výběr USA.

"Tajný plán byl hned od první schůze - překvapit Ameriku. Tam bylo jasné, že to je postavené tak, aby Kanada a Amerika byly ve finále," řekl Nedomanský. Podle něj nebyl proces sestavování Výběru Evropy vůbec jednoduchý.

V podstatě nebylo možné, aby se kádr sešel víckrát ještě před Světovým pohárem, protože část hráčů se věnovala letní přípravě v Evropě a část v Kanadě. "Původně jsme se chtěli potkat jako Kanada, ale nakonec jsme se sešli až v Quebecu na tréninkovém táboře," vysvětlil komplikace Nedomanský.

Legendární útočník československé reprezentace se trochu příznačně vrátil do Toronta, ve kterém po emigraci znovu začínal. "Když jsem se přistěhoval v roce 1974, měl jsem k městu vztah. Myslel jsem, že tady budu žít nadosmrti. Bydlel jsem tady asi pět let a vztah jsem tady k tomu měl dobrý. Když jsem sem teď přijel a viděl jsem tu panoramu, tak mi to udělalo dobře. Ale to jsem tehdy nevěděl, jak to v hokeji bývá, že hráči jsou zboží a posunují se podle potřeb," dodal Nedomanský.

Zdroj
ČT sport, rozhlas.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články