Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Kanada v bitvě gigantů přejela Rusko 5:3 a je ve finále

Toronto – Nejprestižnější možný souboj určil prvního finalistu Světového poháru. Hokejisté Kanady porazili v úvodním semifinále Rusko 5:3, když ve třetí třetině zúročili třemi góly svou celozápasovou převahu. Dvěma góly přispěl ke kanadskému vítězství útočník Brad Marchand, sborné nepomohlo ani 42 zákroků skvělého brankáře Sergeje Bobrovského.

Radost hokejistů Kanady
zdroj: ZUMA autor: Ludvig Thunman

Sborná přes setrvalý tlak soupeře dokázala ve druhé třetině otočit skóre, jenže vedení udržela pouze něco přes minutu. Poté se poprvé prosadil hrdina utkání Marchand, který na začátku poslední části vstřelil klíčovou branku na 3:2 a javorové listy už náskok nepustily.

Do kanadské sestavy se vrátili Weber s Getzlafem, kteří předchozí duel vynechali kvůli drobným zdravotním problémům, do branky se znovu postavil odpočatý Price. Naopak ruský trenér Oleg Znarok nemohl stále počítat se zraněným Dacjukem a do zápasu nakonec nezasáhl ani Šipačov, sborná tak musela hrát jen na tři centry.

Rusové vstoupili do zápasu bez respektu, už v první minutě Ovečkin u mantinelu tvrdě dohrál Vlasice. A patřila jim také úvodní pětiminutovka. Do přečíslení se málem dostal Namestnikov, dvakrát nebezpečně střílel rychlík Kučerov a Těleginovi po přihrávce Dadonova v zakončení zabránil jen faul Bouwmeestera.

Paradoxně následná početní výhoda sbornou v náporu zastavila. Kanaďané dokonale přečetli ruskou rozehrávku, většinu svého oslabení odehráli na polovině soupeře a navíc mohli jít i do vedení, Marchanda ale vychytal Bobrovskij.

Javorovým listům pak výrazně pomohla chyba rozhodčích, kteří už při rovnovážném počtu hráčů na ledě neodpískali evidentní kanadský icing. Do ruské rozehrávky pak vletěl Crosby, obral o puk Kulikova, položil si Bobrovského a bez problémů zakončil.

Sidney Crosby střílí úvodní gól Kanady
zdroj: AP autor: Nathan Denette

Další ruská přesilovka po vyloučení Burnse byla v podání sborné snad ještě horší než ta první. Price sice musel likvidovat ránu Panarina, na druhé straně ale po chybě Malkina jel Couture sám na Bobrovského a v dalším přečíslení měl stoprocentní šanci obránce Weber, v obou případech ale Bobrovskij skvěle zasáhl.

Pokračující převahu Kanady podpořily v druhé polovině úvodní části i tři přesilovky a při vyloučení Kuzněcova mohl zvýšit na 2:0 Stamkos, proti jeho tvrdé ráně bez přípravy se ale stihl včas přesunout Bobrovskij a kanonýr Tampy tak své střelecké trápení na turnaji znovu neukončil.

Ruský gólman Columbusu byl ústřední postavou i v prvních minutách druhé třetiny. Bobrovskij reflexivně vyrazil Perryho střelu zblízka i pokus stejného hráče v přečíslení, kdy Perry místo přihrávky volnému Toewsovi zkoušel zakončit sám. Velký vítr v ruské obraně pak udělala druhá kanadská formace s aktivním Tavaresem, Stamkos ale Bobrovského znovu nepřelstil.

Ve chvíli, kdy se zdálo, že druhý kanadský gól je na spadnutí, udeřila prakticky z ničeho sborná. Kučerov ujel s Namestnikovem, naznačil hlavou přihrávku na spoluhráče a bleskově vypálil zápěstím. Jeho rána se odrazila od tyče a skončila za bezmocným Pricem.

Kanadu vyrovnání nesrazilo a vytvořila si snad ještě drtivější tlak než před Kučerovovou gólovou akcí. Marchand ovšem přečíslení čtyři na tři překombinoval, Bobrovskij vychytal dorážejícího Duchenea a při ráně Getzlafa mu pomohlo břevno. Přečíslení v podání dvojice bostonských Medvědů Marchand–Bergeron pak zastavil obětavým zákrokem Nestěrov.

A tak zahřmělo znovu před kanadskou brankou. Dadonov s Těleginem se natlačili před Price a z jejich práce těžil ze vzduchu dorážející Kuzněcov. Ruská radost ovšem trvala pouze 68 sekund, první kanadská formace sevřela Rusy ve vlastním pásmu a po krásné přihrávce Crosbyho překonal bezmocného Bobrovského Marchand. Odpovědět mohl ještě Orlov, trefil ale jen břevno.

Utkání Kanada - Rusko
zdroj: AP autor: Nathan Denette

Branka Kučerova dala zápasu nový náboj a hlavně mnohem rychlejší tempo, druhá polovina zápasu přinesla opravdu krásný hokej, zejména v podání domácího výběru. V závěrečné třetině už Bobrovského kouzlo definitivně opadlo a ani on nedokázal napravit všechny chyby vlastních obránců.

Proti Marchandově teči Bergeronovy střely ještě dokázal zasáhnout, ve 42. minutě ale vpadl do ruského obranného pásma Crosby, zadovkou přihrál Marchandovi, který svou přesnou ránu k tyči skryl za padajícím Jemelinem. Poté sice dostal dvouminutový trest Getzlaf, ruské přesilovky byly ale tentokrát vyloženě tragické.

Kanada už na ledě v tu dobu vládla a nic s tím nemohl dělat ani Bobrovskij, který si v zápase připsal celkem 42 zákroků, Price musel zasahovat jen jednatřicetkrát. A když po Vlasicově střele od modré udělal před ruskou brankou zmatek Couture a Perry měl dost času na pohodlnou dorážku, převážil se zápas definitivně na kanadskou stranu.

Corey Perry se raduje z branky
zdroj: USA TODAY Sports autor: John E. Sokolowski

Bobrovskij si následně poradil se střelami Thorntona i Webera a skvěle zasáhl i proti dorážejícímu Tavaresovi. Tahoun New York Islanders si to ale vynahradil v 50. minutě, když v přečíslení jeho spoluhráči zaměstnali ruské obránce a Tavares měl dost času na přesnou střelu zápěstím.

Rusové se v závěru snažili dohnat střelecké manko, na Price vyslali celkem 19 puků, zatímco v prvních dvou třetinách měli jen 15 střeleckých pokusů. Na obrat už ale bylo pozdě, hvězdná dvojice Malkin–Ovečkin se navíc vysloveně trápila. Úplně dorazit mohl sbornou Toews, jeho krásnou teč Burnsovy střely ale zastavila tyč.

Dvě minuty před koncem odvolali Rusové brankáře a do akce poslali netradičně hned šest útočníků, ti si ale v kanadském obranném pásmu spíš překáželi. Blízko hattricku byl naopak Marchand, jeho střelu do prázdné branky ale zablokoval Ovečkin. Panarin sice 7 sekund před koncem dotlačil puk za Price, na víc se už ale sborná nezmohla.

Kanada – Rusko 5:3 (1:0, 1:2, 3:1)

Branky a nahrávky: 8. Crosby, 38. Marchand (Crosby, P. Bergeron), 42. Marchand (Crosby, P. Bergeron), 46. Perry (Couture, Vlasic), 50. Tavares (Getzlaf, Vlasic) - 29. Kučerov (Zajcev, Malkin), 37. Kuzněcov (Tělegin, Dadonov), 60. Panarin (Kuljomin, Kučerov). Rozhodčí: Sutherland, O'Rourke - Amell, Heyer (všichni Kan.). Vyloučení: 3:3. Bez využití. Diváci: 19 021.

Kanada: Price - Weber, Vlasic, Doughty, Bouwmeester, Burns, Pietrangelo - Bergeron, Crosby, Marchand - Perry, Toews, Couture - Stamkos, Getzlaf, Tavares - Duchene, O'Reilly, Thornton. Trenér: Mike Babcock.

Rusko: Bobrovskij - Zajcev, Orlov, Jemelin, Markov, Marčenko, Kulikov, Nestěrov - Tarasenko, Kuzněcov, Ovečkin - Panarin, Malkin, Kuljomin - Kučerov, Anisimov, Namestnikov - Dadonov, Tělegin. Trenér: Oleg Znarok.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články