Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Kdo se stane prvním finalistou? Rusko v souboji rivalů vyzve favorizovanou Kanadu

Toronto – Jejich souboje bývají vždy vyhecované a prestižní a další z nich se uskuteční v rámci semifinále Světového poháru. Velcí rivalové Kanada a Rusko si to rozdají o postup do boje o vítěznou trofej. Favoritem jsou javorové listy, které jsou zatím na turnaji suverénní. Sborná by ale ráda ukázala, že dokáží domácí porazit i před vlastními fanoušky. Přímý přenos sledujte na ČT sport nebo na našem webu od 00:50.

"Kanada versus Rusko zní vždycky dobře," podotkl kanadský kouč Mike Babcock. "Bude to zábavné utkání," řekl kapitán ruského výběru Alexandr Ovečkin. "Je fajn si takový zápas zahrát. Utkají se dva týmy s velkou historií. Bude to velmi těžké. Zejména proto, že hrajeme v Kanadě," uvedl šestinásobný nejlepší střelec NHL.

"Je to jedna z největších rivalit všech dob," uvedl útočník Vladimir Tarasenko. "Bude to velká výzva a skvělé utkání. Přistoupíme k němu jako k nejdůležitějšímu zápasu v naší kariéře," řekl brankář Sergej Bobrovskij, který v posledním duelu proti Finsku udržel čisté konto.

Výběr trenéra Olega Znaroka si moc dobře uvědomuje, kdo se proti němu postaví. "Hrát proti Kanadě je vždycky skvělé. Všichni ví, že mají nejlepší hráče. Na každém turnaji jsou favority. Musíme přijmout tu výzvu a ukázat jim, co v nás je," uvedl odhodlaně útočník Jevgenij Kuzněcov, který se posunul do elitní formace k Ovečkinovi.

Rusové touží po velkém úspěchu. Na turnaji nejlepších hráčů naposledy zvítězili ještě jako SSSR na Kanadském poháru v roce 1981, kdy ve finále rozdrtili domácí výběr 8:1. Od té doby se jim úspěch na nejprestižnějších akcích - olympijských hrách za účasti hráčů z NHL či Světovém poháru - vyhýbá. Přesto Kanaďané v žádném případě nehodlají sbornou podcenit.

"Když se do toho opřou, dokážou si vytvořit šance z ničeho. To je jejich hlavní zbraň," podotkl útočník Brad Marchand. "Musíme hrát naším stylem a nepřizpůsobvat se hře ostatních týmů. Je třeba na ně hrát těsně a tvrdě. Proti takovým týmům nesmíte ztrácet puky, protože toho okamžitě využijí. Musíme hrát jednoduše," doplnil.

Soupeře Kanady na Světovém poháru nejvíce děsí její ofenzivní síla. Ve třech zápasech základní skupiny vstřelila čtrnáct branek. I proto si Rusové uvědomují, že musí hlavně dobře bránit.

"Musíme Bobrovskému pomoct. Nikdo nedokáže rozhodnout utkání sám o sobě. Musíme blokovat střely. Mají hráče, kteří jsou skvělí před brankou. Ale hrajeme proti nim v NHL. Víme, co umí. A víme, jak budou hrát," řekl Ovečkin. "Musíme hrát jako tým, jeden za druhého. Táhnout za jeden provaz a věřit si," dodal Tarasenko.

Oba týmy se potkaly v přípravě na SP. V Pittsburghu vyhrála 3:2 v prodloužení Kanada, když utkání rozhodl v 64. minutě Ryan Getzlaf.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články