Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Experti ČT: Vystoupení reprezentace na SP? Chybí nám rozdíloví hráči

Praha/Toronto – Hráčská kvalita a individuality. To podle expertů ČT sport nejvíce chybí českému hokeji na mezinárodní úrovni. Milan Antoš se domnívá, že lékem by mohlo být třeba zapojení více mladých hráčů do reprezentace. "Vrána či Simon. Už teď mohli nasávat atmosféru na Světovém poháru," uvedl. Český národní tým prohrál zápasy s Kanadou i Výběrem Evropy a ještě před duelem s hráči Spojených států je jasné, že skončí už ve skupině. Přímé přenosy ze Světového poháru můžete sledovat na ČT sport a našem webu.

zdroj: AP autor: Nathan Denette

Trenér a expert ČT sport Marek Sýkora nespojuje chybějící kvalitu jen s aktuálním výběrem na Světovém poháru. "Schází mi i v extralize. Na Kanadském poháru 1976 hráčská kvalita byla, tady je jí málo," uvedl.

Co si vůbec pod pojmem hráčská kvalita představit? "Hráč toho umí víc: lépe bruslit, zpracovat puk, zakončit, blokovat střelu, všechny individuální činnosti umí líp," vysvětlil Sýkora.

"Třeba ve chvíli, kdy je nějaký taktický pokyn, hráč například skočí na břicho a vyrazí hokejkou puk soupeři, který zrovna ujíždí, nebo je to zpomalení hry a načasování svého pohybu nebo zakončení střelou. Vyjmout to podstatné v tu chvíli, a to si myslím, že teď není. Není tam komplexnost hráče," doplnil Milan Antoš.

I v české reprezentaci podle Sýkory mají pro kýženou kvalitu někteří hráči vlohy. "Ale mělo by jich být více," uvedl.

David Pospíšil vidí v hráčské kvalitě rozdílovost hráče. "Ti, kteří udělají něco navíc v konkrétní okamžik. A to my momentálně nemáme. Je to spojené s tím, že nám chybějí kreativní hráči, jako byli Lang, Patera, Dopita, Reichel. Silné centry, které udrží puk, neodevzdají ho," popsal Pospíšil.

Stejný problém se podle něj týká i absence kreativních obránců. "Máme tam generaci hráčů, kteří, když se to tady po revoluci zbláznilo a přestali to koučovat trenéři a trénovali to pomalu rodiče, tak jsme se shlídli v kanadském stylu: házet to po mantinelu ven a kdo špatně bruslí, půjde dozadu, protože by to vepředu neujel. Proto nám teď chybí beci," uvedl Pospíšil.

Až v poslední době se výchova podle Pospíšila mění k lepšímu. "Ale když se podíváme na švédský styl výchovy, tak jeden týden hraje kluk v obraně, druhý týden v útoku, je to prostě jedno. A to je ten celek, kdy ten kluk vnímá celkově hokej, kdy pak nepoznáme, zda to je útočník či obránce na ledě," uvedl.

Milan Antoš vidí problém v absenci mladých hráčů. "Takových, kteří tomu obětují vše, tlačí se dopředu a chtějí být nejlepší. Chybí mi v tom výběru prostě střelec typu Vrány, Simona. Tím nekritizuju nasazení hráčů, kteří tam jsou. Ale tihle mi tam chybí, aby ve čtvrté lajně nasáli atmosféru Světového poháru, aby viděli, jak reaguje Hanzal s Plekancem," říká Antoš s tím, že kvalita není obrovská. "I z toho mála musíme vytáhnout a vygenerovat, abychom mohli kluky na příštím Světovém poháru použít. Už budou ohraní a zkušenější," dodal.

Stejného názoru je i Martin Hosták. "Na světovou špičku nám toho chybí poměrně hodně, ale hlavně individuality, osobnosti mladých hráčů. Svaz se snaží dostat do hnutí daleko více mladých hráčů, ale ti než vyrostou, bude chvíli trvat."

Teoretická naděje českých hráčů na postup do semifinále definitivně zhasla po výhře Kanady nad Spojenými státy americkými 4:2. Svěřenci trenéra Josefa Jandače, kteří mají na kontě po duelech s Kanadou (0:6) a Výběrem Evropy (2:3 po samostatných nájezdech) na kontě jediný bod, budou hrát v pátek s týmem USA už jen o konečné třetí místo ve skupině A.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články