Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

SP se koná proto, aby ve finále byla Kanada a Spojené státy, míní Antoš

Praha - Přípravné zápasy před Světovým pohárem jsou v plném proudu, samotný turnaj začíná za tři dny. O aktuální formě českého týmu nebo o tom, kdo je favoritem na vítězství, se ve Sportovních zprávách rozpovídal hokejový expert České televize Milan Antoš.

Radující se Kanaďané
zdroj: Reuters autor: Marc DesRosiers

Podle Milana Antoše v zásadě tolik nevadí, že Češi budou do Světového poháru vstupovat jako outsideři. Naopak tvrdí, že pozice favorita bývá pro český tým i fanoušky podstatně náročnější. "Český sportovní národ je takový, že je pozice outsidera lepší. Když tam jede jako favorit, tak většinou to zklamání je obrovské," vysvětlil Antoš. Turnaj je podle něj vytvořen především pro diváky, kteří tak mohou vidět střet NHL a hráčů z Evropy.

Antoš tvrdí, že předpokládanými finalisty torontského turnaje jsou Spojené státy a Kanada. "Myslím si, že je to dělané proto, aby ve finále byla Kanada a Spojené státy. Pořadatelé z NHL by byli asi dost nešťastní, kdyby se tam objevili Češi, ale může se stát cokoliv. Pro ně by to bylo opravdu nešťastné, oni to mají všechno tak naplánované, že by tam měly být tyto dva týmy, a pokud jim to překazíme, tak jenom dobře," dodal Antoš.

Je nám líto, video expirovalo.
Host SZ Antoš: Světový pohár se hraje proto, aby se bavili diváci

Specifickou pozici má na turnaji severoamerický výběr do 23 let. Patří mezi černé koně turnaje a vzbuzuje velká očekávání. Základem jejich úspěchu je rychlost, které ostatní týmy nedosahují. "Ten tým není tak silný, tak tvrdý, ale je neskutečně rychlý a kombinačně dobrý. Severní Amerika do 23 let je pro mě trochu černý kůň v tom turnaji, ale uvidíme," řekl hokejový komentátor.

Výběr Severní Ameriky nám nastaví zrcadlo

Podle Antoše se právě v přípravném utkání české reprezentace s tímto výběrem ukáží fyzické schopnosti českých hokejistů. "Myslím, že oni nám nastaví zrcadlo. Je pravdou, že celý ten tým je strašně rychlý na to, co my jsme zvyklí vidět v extralize. Pokud k tomu diváci sednou, tak budou asi chvíli sledovat tu neuvěřitelnou rychlost hráčů. Oni už bruslí trochu jiným způsobem, nezvedají tolik nohy, není tam takový nášlap, ale je to spíš takové krasobruslařské bruslení, které je ale neskutečně efektivní a rychlé," popsal Antoš.

Mladíci ze Severní Ameriky dokáží přebruslit i špičkové bruslaře v obraně, jako jsou Josi nebo Chára. "Byli tam prostě vždycky druzí. A to je obrana, kde je Streit nebo Seidenberg, to jsou všechno obránci, kteří jsou opravdu skvělí v NHL," dodal Antoš. Z mladého týmu podle hokejové experta vyčnívá obránce z Philadelphie Shayne Gostisbehere. "Ten kluk výtečně bruslí a podporuje útok tak rychle, že je tam většinou rychleji než ti útočníci," vysvětlil klady mladého Američana.

V utkáních severoamerického výběru s Evropou bylo od začátku do konce zřejmé, kdo vyhraje, výběr Severní Ameriky celý zápas diktoval tempo hry. To poukazuje také na to, že mladí hokejisté předvádí vyspělý hokej. "Do NHL přicházejí stále častěji velmi mladí hráč, protože v NHL je obrovský trend na mládí. Ti devatenáctiletí kluci, braní ještě jako junioři, ovládají NHL. Bodově ji neovládají, ovládají ji herně. Lidi to baví v té individuální činnosti, kterou oni zvládají," popsal aktuální trend v zámořské soutěži Antoš.

Světový pohár se bude podle pravidel NHL hrát na úzkém kluzišti. Zatímco přípravný zápas v Petrohradě sehráli Češi s Ruskem právě na zúženém kluzišti, v Praze na odvetné utkání kluziště zúženo nebylo. "Docela mě překvapilo, že v O2 areně to neudělali, protože myslím, že by to bylo pobavení i pro diváky a zúžit to tam jde," řekl Antoš.

Přitom rozdíl hry na úzkém a širokém kluzišti je zásadní. "Je to obrovský rozdíl ve hře i systému hry. Na širších kluzištích tam je možnost nějaké kličky ve středním pásmu, ale na těch úzkých tam prostě není prostor, protože ta střední třetina je strašně malá," vysvětlil hokejový expert.

Světovému poháru se věnoval i Hokej fokus podcast webu ČT sport:

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články