Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Palát si účastí na SP splnil velký sen. Cítím lehkou nervozitu, přiznává

Praha – Když byl malý, měl přání, že si zahraje na některém velkém hokejovém turnaji. Dětské přání se Ondřeji Palátovi brzy splní na Světovém poháru. V Torontu by měl mít navíc výraznější roli, než tomu bylo na olympijském turnaji v Soči 2014, kde odehrál čtyři zápasy, které zůstávají jeho dosud jedinými starty v dresu seniorské reprezentace.

Ondřej Palát
zdroj: AP autor: Jeff McIntosh

"Na turnaj už se moc těším. Jako mladý jsem snil o tom, že se nějakého takového turnaje někdy zúčastním. A doufám, že uděláme dobrý výsledek. Bylo by super postoupit ze skupiny, pak se uvidí," řekl Palát. Připouští, že cítí i malou nervozitu, jak je natěšený. "Trošku jo. Ale není nijak hrozná," ujistil Palát.

Pětadvacetiletý útočník patřil poslední tři sezony k nepostradatelným členům prvního týmu Tampy Bay. Lightning navíc patří v poslední době ke špičce NHL. I proto neměl Palát od Soči příliš možností přidat další starty v národním týmu.

Výkony v nejlepší klubové soutěži světa ho však opravňují k roli jednoho z tahounů ofenzivy výběru kouče Josefa Jandače. "Cítím se výborně a i sestava vypadá dobře. Trenéři dobře rozložili síly v útocích. Uvidíme, jak to půjde. Dělali jsme při tréninku hodně cvičení v pětkách, ať si na sebe zvykneme, tak snad to bude dobré," věří Palát.

V útočné formaci jsou zatím jeho parťáky David Pastrňák s Martinem Hanzalem. "Klape to dobře. 'Hanzi' je veterán, vysoký hráč, co udrží puk. My s 'Pastou' musíme něco vymyslet. On je rychlík a má šikovné ruce. Já se budu snažit lítat po rozích a vybojovávat puky," nastínil Palát.

S ohledem na SP zvolil jinou přípravu v porovnání s klasickou sezonou. "Šel jsem dřív na led, bruslím už jeden a půl měsíce. Připravuju se i jinak. Je to něco jiného. V NHL máme osm zápasů, abychom se rozehráli. Tady jsou tři zápasy, první dva hned s Ruskem a proti takovým hráčům. Snad jsme všichni připraveni," řekl Palát.

Kromě přípravy stihl ale také jeden velký krok v osobním životě, oženil se s přítelkyní Barborou. "Měl jsem trošku zabité víkendy celkem hned třemi svatbami. Ale zvládlo se to. Bylo hodně srandy, přes týden jsem makal," smál se Palát.

V ruském výběru narazí na celkem čtyři spoluhráče z týmu Blesků. "Všichni jsme v týmu kamarádi, občas zajdeme na jídlo. Zatím jsme se nehecovali. To přijde až při zápase. Kučerov byl asi nejlepší náš hráč v minulé sezoně. Je strašně šikovný, umí dát gól a spoustu věcí vymyslet. Namestnikov je úplně to samé, kvalitní centr. Nestěrov je super bek. A super je i brankář Vasilevskij," popsal Palát.

Poslední Světový pohár před dlouhými 12 lety si příliš nevybavuje. "Akorát jsem se o tom bavil s Maldou Malíkem, který říkal, že bylo hrozně těžké naskočit z léta do Světového poháru, kde hráli ti nejlepší. Zatímco na olympijských hrách nebo mistrovství světa je každý rozehraný," podotkl Palát.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články