Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Ježek má za sebou poslední paralympiádu. Rozloučil jsem se se ctí, říká

Praha – Nejúspěšnější cyklista paralympijské historie ukončil svoje putování v Riu 13. místem v silničním závodě. Jiří Ježek, mistr světa a šestinásobný paralympijský vítěz, po klání v Riu ohlásil, že příští sezona pro něj bude tou poslední. Ježek se svému milovanému sportu věnoval více než dvacet let. V roce 2014 se připletl do hromadného pádu ma světovém šampionátu v Greenville a utrpěl velmi vážná zranění, dokázal se ale na kolo vrátit. I přesto, že na medaili v Riu nedosáhl, je s výsledkem na svých posledních Hrách spokojený.

Je nám líto, video expirovalo.
Ježek: Rozloučil jsem se bojovně, byl to krásný pocit

Většinu svého posledního paralympijského závodu se český cyklista pohyboval na čele, zhruba 40 kilometrů před cílem ale začal odpadat. "Mám radost, že jsem se s tou nejvyšší cyklistikou rozloučil po svém, to znamená bojovně. Hned od startu jsem byl v úniku a to mi vydrželo dvě třetiny závodu. Byl to krásný pocit, že se pořád pohybuji v té špičce," řekl Ježek.

Po hrozivě vypadající nehodě v roce 2014, kdy se při hromadném pádu na mistrovství světa velmi vážně zranil, věděl, že na medaili v Riu pravděpodobně nedosáhne. I přesto, že se potýkal s následky mnohačetných zranění, se dokázal vrátit a zabojovat. "Vlastně nějakých 40 kilometrů před cílem jsem byl pořád na bronzové příčce. Věděl jsem, že se samozřejmě budu potom propadat, ale jsem rád, že jsem se rozloučil víc než se ctí," řekl nejlepší český paralympionik.

Ježek se chce v příštím roce ještě věnovat cyklistice, závody si ale už bude vybírat. Na podzim 2017 se chce rozloučit definitivně. "Příští sezona mě ještě samozřejmě bude držet na kole. Chci jí pojmout jako rozlučkovou. To znamená, že budu trénovat naplno, ale budu si chtít už vybírat závody, které jsem měl ve své kariéře rád. A na podzim bych rád uspořádal nějakou rozlučku v Praze," vysvětlil Ježek.

Co dál? To ještě nevím, říká Ježek

Co bude nejlepší český paralympionik dělat, až pověsí cyklistickou kariéru na hřebík, zatím neví, na životní změnu se ale těší. "Rok 2017 bude moje poslední závodní sezona. A během ní budu už samozřejmě přemýšlet, co dál, protože si budu muset najít nějakou velkou výzvu v životě. Cyklistika naplnila více než dvacet let mého života a věřím, že budu pokračovat tak aktivně, jako když jsem dělal cyklistiku," dodal na závěr Ježek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články