Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Rusové musejí oželet paralympijské hry, soutěže by si mohli udělat vlastní

Moskva – Ruští paralympijští sportovci v Riu soutěžit nebudou, přesto by závodit mohli – ovšem jinde a jinak. Po vyloučení celého týmu z paralympijských her uvažuje ruská strana o uspořádání sportovních soutěží, které by postiženým sportovcům vynahradily ušlý vrchol čtyřletého cyklu. Odměny mají být podle prezidenta Vladimira Putina stejné.

Vladimir Putin
zdroj: Reuters

"Všichni paralympijští sportovci budou až do okamžiku, kdy už nebude vůbec žádná šance na účast, nadále trénovat," uvedl ministr sportu Vitalij Mutko. "I potom budou mít naši plnou podporu a přemýšlíme o tom, že pro ně uspořádáme alternativní sportovní akci," dodal.

Putin řekl, že tím sportovci dostanou šanci ukázat, co umějí. "A odměna pro vítěze bude stejná, jako kdyby startovali na paralympijských hrách," uvedl ruský prezident. Vyloučení ruských sportovců z paralympijských her označil za rozhodnutí odporující právu, morálce a lidskosti.

Rusko na začátku srpna suspendoval Mezinárodní paralympijský výbor (IPC) kvůli státem řízenému dopingu v zemi. Sportovní arbitráž CAS v úterý vyloučení všech ruských sportovců z paralympiády v Riu de Janeiro potvrdila. Ruská strana podle Mutka ještě ve snaze zvrátit verdikt připravuje žalobu ke švýcarskému soudu. Paralympijské hry se uskuteční od 7. do 18. září.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články