Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Rio se připravuje na paralympiádu, Češi se připravují na Rio

Olympiáda skončila, sportovní klání v Riu de Janeiro ale konce neberou. 7. září odstartuje v brazilské metropoli paralympiáda, která potrvá až do 18. září. Handicapovaní sportovci se na ní utkají ve 23 sportech, nově také v kanoistice a triatlonu. Česká výprava v Riu bude čítat 37 členů, z toho 35 sportovců a dva spoluhráče boccii. 

Je nám líto, video expirovalo.
Handicapovaný plavec Povýšil: Víme, co od paralympiády v Riu čekat

To je o deset méně než na předchozích hrách v Londýně, kde Česko mělo 47 sportovců. "Úroveň sportu handicapovaných neustále stoupá. Je stále těžší dosáhnout na nominaci. Slučují se kvalifikační třídy a to všechno přispívá k tomu, kolik sportovců pojede, či nepojede na paralympijské hry," vysvětluje výkonná předsedkyně Českého paralympijského výboru Alena Erlebachová.

Přesto nemají čeští reprezentanti nízké ambice a plánují útok na medailové pozice. "Byla bych velice ráda, kdyby naše výprava přivezla mezi osmi a devíti medailemi. V Londýně jsme získali 11 medailí a v Riu medaile obhajuje atletika, cyklistika, lukostřelba a plavání," říká Erlebachová.

Jeden ze žhavých kandidátů na přední příčky je i plavec Jan Povýšil, pro něhož to bude již pátá paralympiáda a jenž má na kontě pět bronzových paralympijských medailí. Zkušený paralympionik nemá strach ani ze soupeřů, ani z toho, že by brazilští pořadatelé neměli paralympiádu zvládnout. O tom, jak to v Riu vypadá po organizační stránce, už má Povýšil informace od kolegů olympioniků.

"Částečně víme, do čeho jdeme. Protože spolutrénuji s Janem Mickou a Janou Pechanovou, tak vím, jaká je tam vesnice, jaké jsou tam bazény, jaká je tam voda a jaká je tam organizace. Takže částečně víme, do čeho jdeme," vypráví Povýšil.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články