Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Američan Rupp chce napodobit legendárního Zátopka. Je to výzva, říká

Rio de Janeiro - Na olympijských hrách v roce 1952 vyhrál Emil Zátopek závod na pět, deset kilometrů i maraton a až do současnosti je inspirací pro další běžce. Ti touží zopakovat výsledky legendárního vytrvalce nebo si alespoň kombinaci tří vytrvaleckých disciplín vyzkoušet. Tento sen měl i americký běžec Galen Rupp, jeho plány ale začaly nabírat trhliny už v americké kvalifikaci, ve které se nedokázal dostat do tříčlenné reprezentace na pětku.

Americký běžec Galen Rupp
zdroj: REUTERS/Athit Perawongmetha

Gavel Rupp se plány napodobit Zátopka netajil, jenže první zádrhel přišel . "Emil Zátopek byl ještě na jiné úrovni než já. Měl tři zlaté olympijské medaile, byl jedním z nejlepších atletů světa, možná ten vůbec nejlepší. Já reprezentuji USA jen ve dvou disciplínách, tak jako jemu se mi nevedlo," řekl americký vytrvalec.

Před týdnem na dráze obhajoval Rupp stříbro z Londýna v běhu na deset kilometrů, ale skončil pátý. V maratonu si americký vytrvalec spravil chuť ziskem bronzu i osobním rekordem 2:10:05. Ještě lépe absolvoval kombinaci dvou vytrvaleckých disciplín Brit Mo Farah, který vyhrál stejně jako v Londýně i v Brazílii pětku a desítku.

"Nyní je to mnohem těžší než v minulosti, možná nestartovalo tolik zemí, možná ne zemí, ale tolik dobrých kluků," řekl Farah. "Teď se běhají o dost rychlejší časy, hodně se to oproti minulosti posunulo. Vyhrát tři disciplíny je v současné době moc těžké," vysvětlil britský běžec.

Je nám líto, video expirovalo.
Americký vytrvalec Rupp chce napodobit Emila Zátopka


Farah je v současnosti naprosto dominantní na pětce a desítce, své soupeře drtí stupňovaným tempem a rychlým finišem. K vyrovnání Zátopkova výkonu mu ale chybí triumf v maratonu. "Maraton už jsem zkusil a dost jsem bojoval, mám se na této trati co učit. Musím jich pár odběhnout, abych věděl, co s tím. Zatím mi chybí zkušenosti, ani na svých dominantních tratích jsem nezačínal vítězstvím, byl jsem sedmý, šestý, pak jsem se zlepšil na druhé místo a pak až vyhrával. Nešlo to samo," dodal britský rekordman.

Gavel Rupp se svého běžeckého snu ale stále nevzdává a věří, že je možné Zátopka napodobit. "Nyní je to komplikované, ale nikdy neříkej nikdy. Myslím si však, že je to opravdu těžké, teď v době specializace víme, jak jsou závodníci v každé disciplíně dobří, pak jsou i čerstvější, ale každopádně je to velká výzva," řekl na závěr Rupp.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články