Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Pohádka jak od Andersena. Dánové jsou zlatí, Francouzi na hattrick nedosáhli

Rio de Janeiro – Házenkáři Dánska překvapivě vyhráli olympijský turnaj v Riu de Janeiro. Ve finále nečekaně porazili obhájce prvenství Francii 28:26 a nedovolili jí získat třetí zlato po sobě po triumfech v Pekingu a Londýně. Seveřané slaví historicky první olympijský kov z mužského turnaje, a hned ten nejcennější. Bronz vybojovalo Německo po výhře 31:25 nad Polskem.

Radost házenkářů Dánska
zdroj: Reuters autor: Damir Sagolj

Ve finále zpočátku vedli favorizovaní Francouzi, ale Dánům se na konci první půle povedl obrat a do šaten šli s dvoubrankovým vedením.

Obhájce zlata pak několikrát nevyužil šanci na srovnání a dopustil se nezvykle velkého množství technických chyb v útoku.

Dánům naopak vycházely střely ze střední vzdálenosti a v 49. minutě získali rozhodující pětigólový náskok.

Nikola Karabatic pak sice v 57. minutě snížil na rozdíl jediné branky, jenže vzápětí z pravého křídla kontroval drzým průnikem Svan a závěr Seveřané zvládli takticky výborně.

Zklamaný brankář Francie Thierry Omeyer
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Dosud přitom Dánové finále velkých světových akcí nezvládali, na MS prohráli souboj o zlato ve všech třech případech.

V Riu jim vyšla odveta za nepovedená finále proti týmu galského kohouta z předloňského domácího Eura a světového šampionátu v roce 2011.

Francie získala čtvrtou olympijskou medaili, vedle zlatých z let 2008 a 2012 má ve sbírce ještě jeden bronz.

Na dánské finálové výhře se nejvíce podílel osmi góly nejlepší střelec utkání Mikkel Hansen. "Nemám slov, je to fantastické," řekl se slzami v očích dánský lídr.

"V ostatních finále proti Francii jsme byli vždy od začátku nervózní, ale dnes jsme měli dobrý start. Měli jsme dobře zvolenou taktiku a Francii nepustili k jejím zbraním," pochvaloval si nejlepší házenkář světa za minulý rok.

Němečtí házenkáři vybojovali pátý cenný kov v historii olympijských her, když v utkání o třetí místo přehráli Polsko 31:25 a po dvanácti letech se vrátili pod pěti kruhy na stupně vítězů.

Ve sbírce mají Němci už po dvou zlatých a dvou stříbrných medailích. Naposledy se radovali z druhého místa v roce 2004 v Aténách.

Do duelu o bronz sice lépe vstoupilo Polsko, Němci ale manko brzy zlikvidovali. První poločas vyhráli 17:13 a po přestávce náskok ještě zvýraznili.

Nejlepšími střelci vítězného týmu byli Tobias Reichmann se sedmi a kapitán Uwe Gensheimer s šesti góly.

Výsledky olympijského turnaje házenkářů:

Finále: Francie - Dánsko 26:28 (14:16)

O 3. místo: Německo - Polsko 31:25 (17:13)
Nejvíce branek: Reichmann 7, Gensheimer 6/3, Wiencek 5 - Lijewski 5, Krajewski 5/1.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články