Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Francouzi živí naději na zlatý hattrick, ve finále se jim postaví Dánsko

Rio de Janeiro - Francouzští házenkáři mají šanci vyhrát třetí zlatou olympijskou medaili za sebou. V dramatickém semifinále v Riu de Janeiro porazili Německo gólem dvě vteřiny před koncem 29:28. Ve finále se v neděli střetnou s Dánskem, které v prodloužení přehrálo Polsko rovněž 29:28 a má jistou první olympijskou medaili v historii.

Radost házenkářů Francie
zdroj: Reuters autor: Alkis Konstantinidis

Němci semifinálový zápas po porážce 13:16 z úvodního poločasu hodně zdramatizovali. Favorité sice jedenáct minut před koncem vedli o pět branek, ale Němci se nevzdali.

V předposlední minutě dvěma brankami Tobiase Reichhmanna dokázali vyrovnat na 28:28. Prodloužení ale odmítl dvě vteřiny před koncem rozhodující trefou Daniel Narcisse.

Francouzi na posledních hrách v Londýně předčili ve finále Švédy, o čtyři roky dřív vybojovali své první zlaté olympijské medaile proti Islandu. Němci naposledy bojovali ve finále v roce 2004, kdy ale podlehli Chorvatsku.

Dánové hned v úvodu získali proti Polsku tříbrankový náskok a ani jednou v prvním poločase nepustili soupeře do vedení. Vstup do druhé třicetiminutovky vyšel lépe Polsku a po přetahování o vedení duel dospěl až do prodloužení.

V čase 59:21 sice Dánové získali po úspěšném sedmimetrovém hodu s deseti góly nejlepšího střelce zápasu Mikkela Hansena vedení 25:24, ale dvě vteřiny před koncem základní hrací doby vyrovnal Michal Daszek. V nastavení šli Dánové rychle do tříbrankového náskoku a Polákům už nebyl finiš nic platný.

Ze světových šampionátů sice Dánové mají ve sbírce tři stříbra (naposledy v roce 2013) a jeden bronz, ale pod pěti kruhy se dostanou na stupně vítězů poprvé. Polsko se bude snažit proti Německu navázat na bronz z OH z roku 1976.

Výsledky semifinále házené mužů:

Francie - Německo 29:28 (16:13), Polsko - Dánsko 28:29 po prodloužení (25:25, 15:16).

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články