Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Pláč a těžké rozhodování. Havel nakonec do čtyřkajaku sedl a užil si vítěznou jízdu

Rio de Janeiro - Celé dopoledne se Daniel Havel rozmýšlel, jestli po střevních potížích nastoupí v Riu do posádky čtyřkajaku, nebo přenechá své místo náhradníkovi. Dokonce brečel, ale nakonec se rozhodl nastoupit a společně s dalšími obhájci bronzu z Londýna Lukášem Trefilem, Josefem Dostálem a Janem Štěrbou vyhráli na jezeře Rodriga de Freitase jasně rozjížďku a postoupili do sobotního finále.

Český čtyřkajak ve složení Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Štěrba
zdroj: REUTERS autor: Murad Sezer

Havel měl žaludeční potíže v noci na středu, v deblkajaku pak se Štěrbou nemohli podat nejlepší výkon. Proto se zvažovalo, že by ho v posádce pro elitní čtyřkajak nahradil Jakub Špicar.

"Měl jsem před sebou hodně těžké rozhodnutí. Možná jedno z nejhorších v životě, jestli zvládnu závod na čtyřkajaku, nebo přenechám místo Kubovi," popsal Havel, co ve čtvrtek prožíval. "Byl to strašně těžký den, celé dopoledne jsem probrečel, už jsem to nějak neunesl. Naštěstí to dopadlo dobře. Doufám, že se potvrdilo, že to bylo správné rozhodnutí," ulevil si po úspěšné rozjížďce.

"Jsem rád, že se za mě kluci postavili," řekl Havel. Dostál na něm před jízdou viděl nervozitu. "Bál jsem se trochu, jestli je opravdu v pohodě, ale rozjížďka ukázala, že je. Jen měl v hlavě, aby nám to nezkazil," řekl Dostál a prozradil, že po dojetí už mezi sebou posádka na účet Havla lehce vtipkovala. "Padají fórky, jestli třeba neměl po jízdě hnědý kalhoty, ale to bych radši nerozmazával," smál se Dostál.

"Beru jako malý zázrak, že se Dan přes noc dostal do stavu a mohl jet. Nedokážu odhadnout, jestli na osmdesát procent toho, co může, ale každopádně to v uvozovkách stačilo, že jsme předvedli parádní první půlku a tím asi závod rozhodli. Ve druhé půlce už jsme mohli zvolnit, protože se ostatní šetřili," konstatoval Štěrba.

Havlovu žaludku pomohla dieta i léky. "Ve čtvrtek jsem měl jen rýži a už i suchá kuřecí prsa. Ke snídani rýžovou kaši. Konečně do sebe dostávám nějakou normálnější stravu než suchary," řekl Havel, který odpoledne prospal. "A na noc jsem si dal prášek, abych spal opravdu celou dobu a nabral síly," doplnil.

Sport
zdroj: ČT4

Hlavní cíl: Vrátit se před finále co nejvíc do formy

Po úspěšné rozjížďce spěchal Havel co nejrychleji do sprchy a odpočívat. Všichni spí kousek cesty autem od startu, aby se nemuseli trmácet do olympijské vesnice. "Vypadalo to tam trochu jako v nějakým squatu. Je to byt asi pro tři lidi a byli jsme v šesti i s klukama z C2, jelikož jsme se tam nastěhovali s taškama z vesnice a jsme tak napůl vybalení. Jsme ale rádi, že máme tuhle možnost," řekl Havel.

Všichni doufají, že na finále bude zdravotní stav Havla ještě lepší a budou mít šanci bojovat o medaile. "Dan si ještě odpočine a věřím, že předvedeme podobný nebo lepší výkon," řekl Štěrba a Trefil dodal: "Doufám, že Dan vydrží. Bohužel to klukům hodně ovlivnilo debl a teď si musí spravit chuť se mnou a s Pepou."

I úspěch Dostála, stříbrného kajakáře z Ria, může posádce pomoci. "Hrozně nás to povzbudí, když vidíme, že je na tom Pepa tak špičkově. A i soupeři mají větší respekt, když máme v lodi takového borce. Cítím, že mají o něco větší strach, než by asi měli, kdyby tam nebyl," řekl Havel.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články