Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Bolt: Dokázal jsem, že jsem největší

Rio de Janeiro - Po vítězství na 100 a 200 metrů na olympijských hrách v Londýně 2012 se Usain Bolt označil za legendu. Nyní jamajský atlet dosáhl na sprinterské double na třetích Hrách za sebou a v Riu de Janeiro se charakterizoval přívlastkem "největší".

Usain Bolt
zdroj: Reuters

Bolt ve čtvrtek triumfoval na dvoustovce v čase 19,78 a rozšířil svou olympijskou medailovou sbírku na osm zlatých medailí. "Víc už toho fakt dokázat nemůžu," uvedl devětadvacetiletý sprinter, jenž označil Hry v Riu za své poslední. "Dokázal jsem světu, že jsem největší. Proto jsem sem přijel a proto dělám to, co dělám. Tvrdě na tom celá léta pracuju, na tom, abych byl mezi těmi největšími."

Bolt po vítězství na 100 m naznačoval, že by se na dvojnásobné trati mohl pokusit o překonání vlastního rekordu z roku 2009, za časem 19,19 však zaostal o téměř šest desetin sekundy. V chladné a vlhké brazilské noci zaběhl nejpomalejší ze svých sedmi vítězných finále na mistrovství světa či olympijských hrách.

Usain Bolt:

"Chci být na stejné úrovni jako Muhammad Ali či Pelé. Jsem tady, abych inspiroval lidi. Byl mi dán talent, tak s ním nakládám."

Rekord na 200 metrů? Tělo už nereagovalo. Stárnu, přiznává Bolt

"Věděl jsem, že bude těžké překonat rekord, protože když jsem vyběhl ze zatáčky, mé nohy se rozhodly, 'hele, poslouchej, rychleji už nepoběžíme'. Na rovince už prostě tělo nereagovalo. Stárnu," uvedl Bolt, jenž v neděli oslaví třicetiny. "Takže nejsem úplně spokojený, ale mám radost ze zlata," dodal k času.

Pokud dnes Bolt pomůže Jamajce stejně jako na dvou předchozích Hrách k triumfu ve štafetě na 4x100 m, potřetí za sebou získá sprinterské triple a bude mít devět zlatých olympijských medailí. To dosud v atletice dokázali pouze finský vytrvalec Paavo Nurmi a americký sprinter a dálkař Carl Lewis.

I když chce Bolt v Riu svou olympijskou kapitolu uzavřít, minimálně rok ještě bude pokračovat. Příští rok na mistrovství světa v Londýně rozhodně poběží stovku a štafetu, nevylučuje však, že ho trenér přesvědčí i k obhajobě titulu na dvoustovce.

Bolt po triumfu na 200 metrech v Riu
zdroj: Reuters

Od olympijských her v Pekingu 2008 Bolt na 200 m vyhrál troje olympijské hry a čtyři světové šampionáty v řadě. "Dokázal jsem světu, že to jde čistě, tvrdou prací a odhodláním. Díky mně je sport více vzrušující, lidé na něj chtějí chodit a dívat se na něj v televizi. Posunul jsem sport na jinou úroveň," řekl fenomenální Jamajčan.

Za vycházející hvězdu byl téměř dvoumetrový rodák z Tralawny považován již od svých 15 let, kdy se stal nejmladším juniorským mistrem světa všech dob. Předtím hrál fotbal a kriket, svůj obrovský talent a rychlost uplatnil až ale v atletice. O lepší výsledky mezi dospělými ho zpočátku připravovaly zdravotní problémy, mezi největší postavy světové atletiky se definitivně dostal v roce 2008. 

Selfie s fotoreportéry
zdroj: Reuters

Srdce milionů fanoušků si ale "Lightning Bolt" nezískal jen skvělými časy, ale i pohodovou povahou, vtipkováním i originálními předzávodními i oslavnými gesty. Milovník tance a reggae a velký fanoušek fotbalistů Manchesteru United dlouho býval králem večírků nejen na Jamajce, v posledních letech si však kvůli zdraví dává větší pozor.

"Jsem v poslední části kariéry, to zcela jistě. Už běžím do cíle, jsem blízko," prohlásil nedávno. "A jsem šťastný, že jsem měl takovou kariéru. Ale chystám se to uzavřít, jak nejlépe umím," dodal Bolt nedlouho předtím, než na olympijských hrách v Riu de Janeiro znovu ovládl stovku i dvoustovku. Pokud přidá i očekávaný triumf ve štafetě, bude odmalička věřící anabaptista znovu o kus blíž svému snu vstoupit mezi sportovní legendy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články