Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Vrcholy 13. dne OH: Bronzová Špotáková a nedostižný fenomén Bolt

Rio de Janeiro – Třináctý den olympijských her přinesl osmou medailovou radost české výpravy. Na svědomí ji měla Barbora Špotáková, nejúspěšnější oštěpařka všech dob. Právě tímto titulem se po zisku bronzu může pyšnit pětatřicetiletá rodačka z Jablonce nad Nisou. Zápis do historických tabulek opět zaznamenal jamajský sprinter Usain Bolt, který suverénně opanoval dvoustovku a sbírku nejcennějších kovů ze soubojů pod pěti kruhy rozšířil o další zlato. Stupně vítězů naopak těsně unikly překážkářce Zuzaně Hejnové.

Barbora Špotáková po bronzovém úspěchu v Riu
zdroj: ČTK autor: Petr Toman

Česká radost s příchutí bronzu

Barbora Špotáková sice zlatý hattrick nezkompletovala, přesto ziskem třetí medaile vstoupila do olympijské historie. Senzační triumf slaví Chorvatka Kolaková, jenž hodila oštěp do vzdálenosti 66,18 metru. Stříbro vybojovala Viljoenová z Jihoafrické republiky. Svěřenkyně trenéra Rudolfa Černého hodila nejdále v páté sérii, kdy zaznamenala 64,80 metru.

Král Usain a ti druzí

Usain Bolt vyhrál na třetích olympijských hrách za sebou sprinterský double. Po stovce triumfoval v Riu de Janeiro i na dvojnásobné trati a vybojoval svou osmou zlatou medaili pod pěti kruhy. Jamajčan zvítězil časem 19,78 sekundy, nikdo jiný se ve finále pod hranici dvaceti sekund nedostal. Při absenci Američana Justina Gatlina, který překvapivě nepostoupil ze semifinále, skončil druhý Kanaďan Andre de Grasse a třetí Christophe Lemaitre z Francie.

Je nám líto, video expirovalo.
Finálový běh mužů na 200 m

Hejnová na vytouženou "placku" nedosáhla

Úřadující mistryně světa Zuzana Hejnová dlouho bojovala o jeden z cenných kovů, v závěrečné rovince finále na 400 metrů překážek jí však došly síly a obsadila nepopulární čtvrtou příčku. Za bronzovou Ashley Spencerovou z USA zaostala o dvě desetiny vteřiny. Závod suverénně opanovala Američanka Dalilah Muhammadová.

Holuša se ve finále patnáctistovky nepředstaví

Český rekordman ve svém semifinálovém běhu obsadil deváté místo časem 3:40,83 minuty. Během závěrečného kola se několikrát dostal do kontaktu s některým ze soupeřů a ve finiši už neměl dostatek sil. Účast v boji o medaile si přímo zajistilo pět běžců, takže Holuša měl smutnou jistotu vyřazení ihned. Od přímého postupu dělilo rodáka z Opavy 78 setin.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam semifinálového běhu Jakuba Holuši

Eaton vyrovnal Šebrleho rekord, Helcelet skončil dvanáctý

Očekávaného vítěze představil desetiboj. Američan Ashon Eaton potvrdil roli největšího favorita a s velkým náskokem obhájil zlato z Londýna. Svůj výkon navíc vyšperkoval vyrovnáním olympijského rekordu Romana Šebrleho, jenž triumfoval v Aténách ziskem 8893 bodu. Adam Sebastian Helcelet obsadil dvanácté místo osobním maximem 8291 bodů.

Je nám líto, video expirovalo.
Doběh Helceleta a Eatona v závěrečné disciplíně olympijského desetiboje

Jošidaová čtvrtý titul pod pěti kruhy nezískala

Japonská zápasnice Saori Jošidaová nenapodobila krajanku Kaori Ičovou a čtvrté olympijské zlato nezískala. Dlouhé roky neporažená reprezentantka země vycházejícího slunce podlehla ve finále kategorie do 53 kilogramů Američance Helen Maroulisové.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam zápasu: do 53 kg, do 63 kg, do 75 kg (Ž)

Crouser triumfoval v olympijském rekordu

Američan Ryan Crouser suverénně zvítězil ve vrhu koulí. První medaili z významné soutěže si třiadvacetiletý atlet vysloužil olympijským rekordem 22,52 metru. O pět centimetrů vylepšil výkon Ulfa Timmermanna ze Soulu 1988. Americký double v Brazílii završil mistr světa Joe Kovacs výkonem 21,78. Třetí skončil Novozélanďan Tomas Walsh (21,36).

Je nám líto, video expirovalo.
Medailové vrhy z finále koulařů včetně olympijského rekordu Američana Crousera

Pyrrhovo vítězství kanoisty Fuksy

Kanoista Martin Fuksa po středečním zklamání a vyřazení v semifinále vyhrál finále B na sprinterské trati 200 metrů. Celkově skončil devátý. Kromě třiadvacetiletého rodáka z Nymburku absolvovaly finále poražených i deblkajakáři Daniel Havel a Jan Štěrba, kteří obsadili dvanáctou příčku.

Svoboda je po šermu sedmý, Kuf třináctý

Moderní pětibojař David Svoboda zahájil obhajobu olympijského zlata sedmým místem v úvodní části - šermu. Mistr Evropy Jan Kuf je třináctý. Zbylé disciplíny čekají české reprezentanty v sobotu. Barbora Kodedová vstoupila do soutěže desátým místem.

Staněk s Hrubou nepostoupili z kvalifikace

Koulař Tomáš Staněk ani výškařka Michaela Hrubá se v olympijském finále nepředstaví. Staněk během kvalifikace vrhl 19,76 metru a skončil dvacátý. K posunu mezi finálovou dvanáctku potřeboval výkon o čtyřiašedesát centimetrů lepší. Osmnáctiletá Hrubá po čtyřech úspěšných pokusech neskočila až požadovaný limit 194 cm, který zdolalo sedmnáct soupeřek.

Olympijský debut Hanzlíčkové trval jen tři minuty

Jediná česká zápasnice v Riu Adéla Hanzlíčková prohrála hned svůj první duel. Švédce Henně Katarině Johanssonové podlehla v osmifinále kategorie do 63 kg na technickou převahu a skončila poslední devatenáctá.

Argentina slaví historické zlato z pozemního hokeje

Senzační tažení argentinských pozemních hokejistů dospělo k pohádkovému konci. Jihoamerická země, která dlouhodobě disponuje vynikajícím ženským výběrem, ale v mužské kategorii nikdy žádnou z medailí pod pěti kruhy nezískala, opanovala olympijský turnaj, když ve finále porazila Belgii 4:2.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr finálového utkání Argentina - Belgie

Vysněné zlato pro domácí hráče v plážovém volejbale

Co se nepodařilo brazilským plážovým volejbalistkám ve středečním finále, to napravili Alison Cerutti a Bruno Schmidt, když si v upršeném závěrečném zápase poradili ve dvou setech s Italy Nicolaiem a Lupem. Evropané vzdorovali velmi slušným výkonem, nicméně především útoky domácího hrdiny Alisona Ceruttiho mířily přesně a zajistily Brazilcům důležité body v koncovkách setů.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam finále plážového volejbalu: Itálie - Brazílie (M)
Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články