Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Srbsko versus Chorvatsko. Olympijský turnaj ve vodním pólu čeká vyhrocené finále

Rio de Janeiro - V historii se spolu oba týmy ve finále velkých turnajů střetly jen dvakrát. Vždy z toho ale byl velmi dramatický, a i vzhledem k historii obou států vypjatý souboj. A v obou případech triumfovali Srbové. Úřadující mistři světa i Evropy narazí ve finále olympijského turnaje na obhájce zlata z Londýna Chorvaty. Srbové si zajistili účast ve finále po vítězství 10:8 nad Itálií, Chorvatsko zase porazilo Černou Horu 12:8. 

Slavící srbský vodní pólista Filip Filipovič
zdroj: Reuters autor: LASZLO BALOGH

Když se v roce 2003 Srbové a Chorvati potkali poprvé ve finále velkého mezinárodního turnaje, byla to pro pořadatele učiněná noční můra - zápas provázely velké nepokoje fanoušků i samotných protagonistů zápasu. Stejně jako před rokem na mistrovství světa v Kazani ale oba duely o zlato opanovali Srbové.

Nyní ale mezi oběma státy dojde k největšímu souboji v dějinách. Závěrečný olympijský den slibuje velké finále, a to jak v bazénu, tak mimo něj. Srbové jsou úřadujícími světovými i evropskými šampiony a zřejmě nejlepším týmem současnosti, Chorvaté zase obhajují olympijské zlato z Londýna.

Pokud se Chorvatsku podaří zvítězit i v Riu, bude třetím týmem, kterému se obhajoba povede. Kromě Maďarska, nejúspěšnějšího týmu ve vodním pólu v historii, dokázali zlato vyhrát na po sobě jdoucích olympiádách pouze Jugoslávci na své poslední společné olympiádě v roce 1988 v Soulu.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam semifinále vodního póla: Itálie - Srbsko (M)

A půjde o zasloužené finále. Jakkoliv Srbové ve skupině výrazně klopýtali, ve vyřazovací fázi nezaváhali. Poté, co si ve čtvrtfinále poradili se Španělskem, vyřadili v semifinále stříbrný tým z Londýna Itálii 10:8.

Přestože může skóre vypovídat o těsném souboji, skutečnost byla zcela jiná. Už v úvodní čtvrtině Srbové svého soupeře zcela vymazali a vedli 3:0, jalovým Italům přitom nepomohlo ani dvojnásobné vyloučení soupeře. Ten do poslední čtvrtiny šel dokonce s drtivým náskokem 7:2 a závěrečnou čtvrtinu už prakticky vypustil.

To pro Chorvaty šlo v souboji s Černou Horou o vyrovnanější duel. V balkánském derby Chorvaté na Černou Horu narazili poměrně překvapivě, soupeř finalisty totiž ve čtvrtfinále nečekaně vyřadil Maďarsko na pokutové hody.

A únava z těžkého triumfu byla na Černé Hoře znát zvláště v druhé polovině zápasu, kdy už si Chorvaté víceméně zkušeně hlídali svůj náskok a nakonec zvítězili 12:8. Velký podíl na výhře Chorvatska měli hlavně Andro Buslie, který se postaral o čtyři branky, a Andelo Setka, jenž vstřelil tři góly.

Výsledky olympijského turnaje vodních pólistů 

Semifinále

Černá Hora - Chorvatsko 8:12 (3:4, 2:3, 1:1, 2:4)
Itálie - Srbsko 8:10 (0:3, 2:3, 0:1, 6:3)

O 5.-8. místo

Maďarsko - Brazílie 13:4 (4:1, 3:0, 4:3, 2:0)
Španělsko - Řecko 9:7 (1:0, 2:1, 4:3, 2:3). 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy