Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Američanky se o šesté olympijské zlato v řadě poperou se Španělskem

Rio de Janeiro – Španělské basketbalistky v semifinále turnaje v Riu de Janeiro porazily mistryně Evropy Srbky 68:54 a v sobotu je čeká finále s Američankami, které budou hrát o šesté olympijské zlato v řadě. Ve finálovém zápase bude mít dvojnásobné zastoupení český mistr USK Praha, za který hrají Španělky Laia Palauová a Marta Xargayová.

Španělské basketbalistky se radují z postupu do finále
zdroj: Reuters

Basketbalistky ze Spojených tátů uhrály v semifinálovém utkání s Francií nejtěsnější výsledek na turnaji, s výsledkem 86:67 ale i tak pokračují ve vítězné šňůře a jsou ve finále. O šestou sadu olympijských medailí za sebou si zahrají se Španělskem.

Američanky nevstoupily do utkání suverénně, v první čtvrtině dokonce svým soupeřkám dovolily mírný náskok a v druhé čtvrtině se zmohly pouze na remízu. V polovině utkání tak hráčky ze zámoří vedly o pouhé čtyři body, ve třetí části ovšem favoritky zvítězily 25:8 a tento náskok rozhodl o jejich výhře.

Do finále se hráčky USA probojovaly navzdory absenci kapitánky Sue Birdové, kterou trápí potíže s kolenem. Na palubovce tak byla vidět díky svým 18 bodům hlavně Diana Taurasiová. Američanky vstoupí do sobotního boje o zlato se Španělkami se sérií 48 vítězných duelů pod pěti kruhy v zádech.

USA poráží francouzské basketbalistky
zdroj: ČT4 autor: Andrej Isakovic

Jejich finálovým soupeřkám se v zápasu se Srbskem dařilo od samého začátku. Španělkám vyšla už první čtvrtina, ve které získaly náskok 11 bodů. Srbky se sice udržely ve hře a snížily na 20:22, ale měly velké problémy pod košem, kde se jim nedařilo bránit pivotky soupeře.

Ve třetí čtvrtině pak Španělky definitivně rozhodly, když šňůrou 13:2 odskočily už na šestnáctibodový rozdíl a zlomily odpor Srbek. Těm nepomohla ani další opora pražského USK Sonja Petrovičová, která nasbírala 12 bodů a sedm doskoků a byla nejlepší střelkyní poraženého týmu. 

Vítězky posunula do finále Palauová pěti body, pěti doskoky a sedmi asistencemi. Xargayová přidala šest bodů, tři doskoky a dvě asistence. Nejlepšími střelkyněmi zápasu byly se 14 body Alba Torrensová a Astou Ndourová. Laura Nichollsová měla 13 bodů a 12 doskoků. Španělky celkově přeskákaly Srbsko na doskoku 44:31 a zaznamenaly sedm bloků.

"Je to úžasné. Mít medaili z olympiády je splněný sen," řekla Alba Torrensová. Španělky přitom na minulých Hrách dokonce chyběly. Následně však přišlo rapidní zlepšení. V roce 2013 získaly evropský titul a o rok později byly stříbrné na mistrovství světa.

Do Brazílie přijely jako bronzové medailistky z loňského mistrovství Evropy. "Dnes se nám všechna ta dřina vrátila. Tahle medaile není jen pro nás, co jsme tady, ale pro všechny, kteří pomohli dostat španělský basketbal na výsluní," dodala Torrensová.

Úspěch Španělek je o to cennější, že jim kvůli zranění chybí klíčová hráčka Sancho Lyttleová, hvězdná pivotka z WNBA. "Lidé si mysleli, že bez ní nebudeme tak dobré. Ale ukázaly jsme, že tenhle tým není jen o jedné hráčce. Naše síla je v kolektivu," řekla rozehrávačka Leticia Romerová.

BASKETBAL - ŽENY

Semifinále:

Španělsko - Srbsko 68:54 (20:9, 33:28, 53:38)

Francie – USA 67:86 (36:40, 44:65, 67:86)

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články