Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Kyrgyzský vzpěrač a moldavský kanoista nejspíš kvůli dopingu přijdou o medaile

Rio de Janeiro – Ani Hry v Riu už nejsou "čisté". Prvním odhaleným dopingovým hříšníkem brazilské olympiády je vzpěrač Izzat Artykov z Kyrgyzstánu, bronzový medailista v kategorii do 69 kg, který byl pozitivně testován na strychnin a následně diskvalifikován. Dopingovou kontrolou ještě před soutěží neprošel také moldavský kanoista Serghei Tarnovschi, bronzový medailista ze závodu na 1000 m, ve kterém byl Martin Fuksa šestý.

Izzat Artykov se musí s medailí rozloučit
zdroj: Reuters autor: Stoyan Nenov

Dvaadvacetiletý kyrgyzský vzpěrač Izzat Artykov přijde o svou premiérovou medaili pod pěti kruhy, byla mu odebrána i akreditace a byl okamžitě vyloučen z olympiády. O dalším trestu pro něj rozhodne Mezinárodní vzpěračská federace a bronz by měl nově získat Óscar Figueroa z Kolumbie, který skončil před týdnem ve středu ve dvojboji s výkonem 338 kilogramů o pouhý kilogram za Artykovem.

Generální sekretář Mezinárodní kanoistické federace (ICF) Simon Toulson agentuře Reuters řekl, že kontrola u moldavského kanoisty Tarnovschiho vykázala "atypický nález". ICF proto devatenáctiletému ukrajinskému rodákovi zastavila činnost. O osudu jeho medaile se rozhodne při slyšení před Mezinárodním olympijským výborem, k němuž by mělo dojít co nejdříve.

Pokud Tarnovschi podle očekávání o medaili přijde, získá ji původně čtvrtý Rus Ilja Štokalov. Fuksa by se měl posunout na pátou pozici.

Tarnovschi se měl v Riu ještě představit na kilometru v deblkanoi společně se starším bratrem Olegem, kde měli patřit k soupeřům české posádky Jaroslav Radoň, Filip Dvořák.

Moldavský kanoista Serghei Tarnovschi s bronzem ze závodu na 1000 metrů, který mu kvůli dopingu nejspíš bude odebrán
zdroj: ČTK/ZUMA autor: Lui Siu Wai

Vzpěrače doping láká

Artykov je třetím vzpěračem, který opouští Rio kvůli pozitivnímu dopingovému testu. Před ním to byli bratři Tomasz a Adrian Zieliňští z Polska, kteří měli v těle anabolický steroid nandrolon. Ti měli soutěžit ve váze do 94 kg, na rozdíl od Artykova se startu ani nedočkali.

Tomasz Zieliňski neprošel dopingovou kontrolou v Riu, olympijský vítěz z Londýna v kategorii do 85 kg Adrian Zieliňski měl pozitivní test už z Polska před začátkem Her, což v době jejich konání oznámila národní antidopingová komise.

Vzpírání má s dopingem dlouhodobě potíže. Po zpětných kontrolách vzorků z Her v Pekingu 2008 a Londýně 2012 mají vzpěrači na kontě už 31 pozitivních testů. V červnu Mezinárodní vzpěračská federace za tři a více pozitivních dopingových testů z nových analýz vzorků potrestala Rusko, Bělorusko a Kazachstán plošným zákazem startu v Riu. Zatímco Rusku kvůli státem organizovanému dopingu i po odvolání ke sportovnímu arbitrážnímu soudu CAS zůstal trest v platnosti (stejně jako ruským atletům), siláci z Běloruska a Kazachstánu se v Brazílii představili. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články