Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Zlatí čeští medailisté: úspěšné výpravě v Los Angeles vévodil vzpěrač Skobla

Nejmenší výprava českých sportovců, jaká kdy zamířila na olympijské hry, se vydala do Los Angeles v roce 1932. Světová hospodářské krize zasáhla i prostředí sportu a nebýt finanční podpory od fanoušků a kolegů v práci, kteří pro české olympioniky uspořádali sbírky, těžko by někdo z nich do zámoří odjel. Sedmičlenný tým se svým donorům odvděčil kvalitními výkony a přivezl domů hned čtyři cenné kovy. Ten hodnoty nejcennější vybojoval v těžké váze vzpěrač Jaroslav Skobla a jeho parťák Václav Pšenička přidal ve stejné disciplíně stříbro.

Je nám líto, video expirovalo.
Zlatí čeští medailisté: Jaroslav Skobla

Oba borci patřili mezi dvěma světovými válkami k nejlepším vzpěračům planety. Pšenička překonal světový rekord v tahu, Skobla byl mistrem světa a bronzovým medailistou z Her v Amsterdamu 1928. "V té době se nominace dělaly takovým způsobem, že se svolalo zhruba dvacet nejlepších vzpěračů z tehdejšího Československa a jednou za 14 dnů měli v Praze povinné soutěže," přibližuje Karel Prohl, též bývalý reprezentační vzpěrač, byť z éry 70. let.

Pozdější olympijský vítěz se do nominace pro svátek světového sportu v Los Angeles dostal na poslední chvíli. Představitelé Československého svazu těžké atletiky, pod nějž spadalo vzpírání, zápas, box a judo, se Skoblou totiž příliš nepočítali. "Pšenička se v tréninku ukazoval být jednoznačně lepším závodníkem. Předpokládalo se, že bude zbytečné dublovat jednu váhu. Kdyby byli v rozdílných vahách, byla by nominace jasná. Ale v jedné váze poslat dva lidi, to se funkcionářům moc nezdálo," vysvětluje Prohl.

Zajímavostí je, že Skoblův syn Jiří dokázal navázat na rodinnou tradici a na Hrách v Melbourne v roce 1956 vybojoval bronzovou medaili ve vrhu koulí.

Situaci komplikovala i nákladnost cesty našich olympioniků do zámoří. Na Pšeničku se složili pracovníci pražských Elektrických podniků, kde byl zaměstnán, Skoblovi se rozhodli finančně vypomoci jeho kolegové ze Stráže bezpečnosti, a tak se tehdy třiatřicetiletý strážník a vzpěrač Skobla mohl těšit do Los Angeles. Pouť do dějiště Her trvala bezmála dva týdny, nejprve vlakem z Prahy do německého přístavu Bremerhaven, odtud lodí do New Yorku a následně skoro týden znovu po železnici až do slunné Kalifornie.

"Předpokládalo se, že oba dva naši těžcí muži budou bojovat o medaili. Nakonec to dopadlo tak, že Jaroslav vyhrál a porazil Vencu o 2,5 kila. Na třetí místo odsunuli svého největšího soupeře z Německa, Josefa Strassbergera, který byl olympijským vítězem v roce 1928," popsal Prohl výsledky závodu, který dopadl z pohledu československých barev tím nejlepším možným způsobem.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články