Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Hejnová: Spousta lidí mi nevěřilo, pochyby mě povzbuzovaly

Rio de Janeiro - Překážkářka Zuzana Hejnová má za sebou sezonu bez závodů. Po zranění je ale zpátky a v semifinále na olympijských hrách v Riu de Janeiro dala jasně najevo, že je s ní v boji o zlatou medaili potřeba počítat. Svůj běh vyhrála v čase 54,55 sekundy, čímž vylepšila svůj dosavadní nejlepší výkon z rozběhu o 99 setin.

Zuzana Hejnová
zdroj: ČTK autor: Andrew Medichini

V sezoně běžela pouze na Zlaté tretře, pak vynechávala jeden závod Diamantové ligy za druhým a nejela ani na mistrovství Evropy do Amsterodamu. "Spousta lidí mi nevěřilo, ale já jsem věřila. Potřebovala jsem dotrénovat, i pro psychiku by bylo zbytečné závodit. Nebyla bych na tom tak dobře jako teď. Potvrdilo se, že to stálo za to," radovala se.

Cítila, že lidé pochybují. "Ale mě to jenom povzbuzuje. Říkám si, že jim ukážu. A myslím, že teď už pochybovat nebudou," pousmála se. Svým výkonem hodila rukavici do ringu i proto, že stále neběžela na doraz, v první polovině šetřila síly. "Může to být podezřelé, že jsem byla celou sezonu schovaná, ale vědělo se, že jsem byla zraněná," myslela si.

Nic ji nebolí, ale potřebuje se dospat. Do postele se po rozběhu dostala pozdě, usnula v půl třetí. A v deset ráno ji vzbudila uklízečka. I proto kvituje den pauzu, kterou před finále má. "Může se únava rozležet, ale já jsem za ten den volna ráda. Potřebuju nabrat síly a hodně se vyspat, u mě dělá spánek hodně," plánovala. "Doufala jsem, že každým během se rozzávodím, čím víc běhů, tím pro mě líp."

V boji o zlato bude mít podle papírových předpokladů jen dvě soupeřky. Američanka Dalilah Muhammadová měla nejrychlejší čas 53,89, Norka Sara Petersenová byla navlas stejně rychlá jako Hejnová. "Američanka běžela dobře, uvidíme, jak jí zbydou síly na třetí běh, co udělá hlava, ale nedaruju jí to," měla Hejnová jasno. "Bude záležet, jak to každá zvládneme."

Bude to tak trochu i psychologická bitva. A to Hejnová umí. Bude se chovat suverénně, před soupeřkami neukáže na rozcvičovacím stadionu ani ve svolavatelně slabost. "Budu čerpat sílu z vesmíru a věřím, že to padne," prohlásila Hejnová.

"Cítím, že jsem to zase stará já, že to tady bude dobrý. Jsem hodně pozitivní," zvedlo se jí sebevědomí. "Když někdo jde na závod jako na popravu, tak nemůže vyhrát," uvedla.

Už má doma bronz z Londýna. Nyní myslí ještě víc, obzvlášť po semifinálovém běhu. "Na zlato ale bude potřeba běžet rychleji," ví dobře. Loni na MS v Pekingu vyhrála za 53,50, na olympiádě v Londýně ale brala za 53,38 bronz. A věří, že na to má. "Nikdo nečekal, že tady budu. Ani já. I pro mě to byla velká neznámá. Ale teď o mně všichni vědí a psychika je na mojí straně," dodala Hejnová.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články