Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Olympiáda dětí a mládeže 2024

Holušovi pomohly hory a hlásí: Prošťouchl jsem to. Semifinále by mohlo být ještě lepší

Rio de Janeiro – Scénář z šampionátu v Pekingu z loňského roku se v podání Jakuba Holuši na olympiádě opakovat nebude. Český mílař svůj rozběh bez problémů zvládl a zůstává v soutěži. Pomohla mu k tomu i odlišná příprava, když se až těsně před závody vrátil ze soustředění v horách. Podle vlastních slov se díky tomu nyní cítí ve výborné formě a věří, že v semifinále poběží ještě lépe.

Spokojený mílař Jakub Holuša
zdroj: REUTERS autor: David Gray

Loni po návratu z hor zaběhl české rekordy, ale vrátil se měsíc před šampionátem v Pekingu. A formu neudržel. "V Česku tehdy byla obrovská horka a já se uvařil," vzpomínal.

Proto letos s trenérem Jiřím Sequentem zvolili jiný postup. "Byl jsem měsíc v horách, a co jsme se vrátili, tak jsem měl devět dní do startu. Takhle to mám vyzkoušené, že mi to sedí. Z výšky sjet a za sedm až devět dní závodit," uvedl. Když se vrátí z hor do nížin, lépe se mu dýchá. "Máš dobrou krev udělanou, ale musíš být ten typ, na kterého to funguje," vysvětlil.

Holuša se cítil skvěle už při rozcvičování. "Říkal jsem si, že to je úplně něco jiného než v Pekingu. Tady to bude dobrý," pochvaloval si. V závodě se jeho pocity potvrdily, běželo se mu dobře. Stříbrný medailista z letošního halového mistrovství světa navíc věří, že forma bude ještě gradovat. "Nohy byly zatáhlé, a proto myslím, že by semifinále mohlo být ještě lepší. Prošťouchl jsem to. Jsem spokojený, že jsem nevydal ze sebe vše a přitom se mi běželo dobře," řekl.

Nejvíce ho potrápila doprava na atletický stadion. "Nešel autobus, všechno mu tam svítilo, asi mu odešlo turbo, nešla klimatizace. Do kopce tunelem jsme jeli dvacet, všichni na něj troubili a já se modlil. Kdyby mu to zdechlo, tak nepřijedu," obával se. Při cestě v zaplněném autobusu seděl u řidiče na palubní desce opřený o přední sklo, aby nemusel stát. "Kdyby se něco stalo, tak jsem mrtvý," poznamenal.

Zatímco k dopravě a také kvalitě jídla v olympijské vesnici má velké výhrady, organizaci české mise si pochvaloval. Třeba to, že každému českému olympionikovi nechal Český olympijský výbor přivézt do Ria kvalitní matraci. "Ty matrace jsou exkluzivní. Jak se o nás tým stará a jaké máme zázemí, to je špička. To nepamatuji," dodal Holuša, který je na olympiádě potřetí.

Semifinále běhu na 1500 metrů ho čeká ve čtvrtek. Při předchozích olympijských startech, které byly v běhu na 800 metrů, do této fáze soutěže nikdy nepostoupil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články