ČTsport

ČTsport
pondělí 28. května 2018 Vilém

BLOG: Vepřové na rumu podle tety Lilly

Velikost textu:

Je to oblíbené jídlo nejrychlejšího sprintera všech dob. Tedy nemohu zaručit, že po něm zaútočíte na světový rekord, ale je to skvělé karibské jídlo. Navíc Usain Bolt říká, že až mu některá dívka uvaří tohle vepřové jako teta Lilly, tak si ji vezme. Tak mě napadá, že mi sice přišlo asi 70 mailů se žádostí o recept, ale všechny od mužů… Ale co, tady je recept.

Michal Dusík
Michal Dusík

Budete potřebovat: 2 kg libového bůčku bez kůže a kostí, bobkový list, tmavý jamajský rum, 2 oloupané nakrájené cibule, olivový olej, sůl a pepř.

Ale nejprve si připravte marinádu na naložení masa, potřebujete: 8 jarních cibulek, 8 oloupaných stroužků česneku, půl hrsti čerstvých lístků tymiánu, tři bobkové listy bez stopky, lžičku mletého nového koření, lžičku mletého hřebíčku, lžičku mletého muškátového oříšku, lžičku medu, 6 lžic bílého vinného octa, 2 trinidadské chilli papričky (nebo podobné, množství upravte dle chuti a odvahy) bez semínek, sůl, pepř.

Vše nadrobno nakrájejte a umixujte s trochou kvalitního tmavého karibského rumu a trochou olivového oleje, aby vznikla marináda. Do mísy vložte 2 kg masitého bůčku bez kůže, nakrájeného na zhruba 5 cm kostky a zalejte polovinou marinády. Zbytek budete potřebovat při vaření. Nechte zakryté uležet v chladu minimálně 2 hodiny, ale nejlépe do druhého dne.

Dejte rozehřát troubu na 150 stupňů Celsia. Mezitím na velké pánvi vhodné i do trouby rozehřejte na středním ohni olivový olej, přidejte naložené maso a pár bobkových listů. Opečte maso dozlatova a nechte odpařit přebytečnou tekutinu. Přidejte dvě nakrájené cibule, snižte teplotu a zhruba 10 minut opékejte, až změkne. Zalijte trochou rumu a na silném ohni nechte odpařit alkohol.

Pak přidejte zbytek marinády a zhruba čtvrt litru vody. Přiveďte k varu, přikryjte poklicí a dejte na 3-4 hodiny do trouby. Dokud maso nezměkne a omáčka se nezredukuje na hustou a lepkavou. Pokud potřebujete, můžete občas přidat trochu vody, ale jenom aby zůstalo maso i omáčka šťavnaté, ale aby se nevařilo, musí se péct.

Ideální přílohou jsou jamy, krátce povařené v osolené vodě, opečené na pánvi na másle a pak dopečené cca 15 minut v troubě, ale samozřejmě lze použít i pečené brambory, nebo batáty, které lze koupit. K masu patří i noky z 250 g pšeničné mouky, 50 g kukuřičné mouky, prášku do pečiva, 250 ml vody a soli. Z těsta vytvarujete noky velikosti golfových míčků a ty 15 minut vaříte v osolené vodě.

Dobrou chuť...


      Pokud chcete upozornit na chybu ve článku, označte chybný text a zmáčkněte Ctrl + Enter

      Hlavní zprávy

      Načítám...

      Ouha, data se nepodařilo načíst.