Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Cavendish: Musel bych Vivianiho dojet o kolo a na to jsem neměl

Rio de Janeiro – Jistě chtěl víc, stříbro ale bylo pro Marka Cavendishe v olympijském omniu stropem. Vítězný Elia Viviani byl zkrátka o krok napřed a nezastavil ho ani pád, jehož byl Cavendish původcem. Britský závodník vzal za kolizi vinu na sebe – ostatně mu ani nic jiného nezbývalo, opakované záběry mluvily jasně.

Mark Cavendish
zdroj: Reuters autor: Eric Gaillard

Cavendish do Ria odjel se zřejmým cílem, tedy získat zlatou olympijskou medaili. Ta mu ale utekla jak v týmové stíhačce, kde se vůbec nedostal do favorizovaného britského kvarteta – to poté v rekordním čase skutečně zvítězilo –, tak v omniu. "Získal jsem olympijskou medaili, to je hlavní věc. Zlato by bylo samozřejmě lepší, ale Elia (Viviani) tady byl nejlepší," říkal po skončení soutěže.

Bodovací závod, který uzavírá olympijské omnium, poznamenala kolize, po níž spadla trojice závodníků – jeden z nich, Sanghoon Park, musel po ní být naložen na nosítka a odvezen do nemocnice. K zemi šli rovněž Glenn O'Shea a také lídr soutěže Viviani, který vzteky mlátil do povrchu brazilského velodromu. Cavendish celou věc zavinil, když zkřížil svému soupeři cestu. "Byla to moje chyba, měl jsem se podívat, kam jedu. Omluvil jsem se Eliovi a doufám, že Park bude v pořádku," řekl. 

Díky dočasné neutralizaci se ale Viviani stihl vrátit a následně si uhlídal své vedení. "Kdybych neztratil spoustu bodů v eliminátoru, byl bych mu lepším soupeřem. Navíc jsem byl trochu zklamaný ze stíhačky, kde jsem nepřekonal olympijský rekord," poznamenal Cavendish, který se zamyslel i nad pokračováním své kariéry. "Nemyslím si, že ještě pojedu do Tokia. Ten olympijský cyklus nemůžu zopakovat – i když to jsem přece říkal i před osmi lety v Pekingu," dodal.

Mark Cavendish: "Brzy jsem si uvědomil, že si mě všichni hlídají. Snažil jsem se, co to šlo, ale abych vyhrál, tak bych musel Vivianiho dojet o kolo. Někde v polovině závodu mi došlo, že to se nestane."

Zdroj
ČT sport, mirror.co.uk

Hlavní zprávy

Nejčtenější články