Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR Prostějov

Dálková plavkyně Sharon van Rouwendaalová ovládla závod na 10 km

Rio de Janeiro - Nizozemská plavkyně Sharon van Rouwendaalová triumfovala na olympiádě v Riu v závodě na deset kilometrů a získala zlatou medaili. Jana Pechanová skončila ve svém posledním podniku kariéry na devatenácté příčce poté, co se po diskvalifikaci původně druhé Francouzky Aurelie Mullerové posunula z dvacátého místa o jednu příčku výš.

Sharon van Rouwendaalová
zdroj: Reuters autor: KEVIN LAMARQUE

Dvaadvacetiletá Van Rouwendaalová, stříbrná medailistka z maratonu na loňském mistrovství světa v Kazani, dosáhla na svou první olympijskou medaili časem 1:56:32,1 hodiny. Druhá Bruniová ztratila na vítězku 17,4 sekundy a z bronzu se radovala domácí Brazilka Poliana Okimotová.

"Kdyby mi někdo před závodem řekl, že můžu vyhrát o 17 vteřin, tak bych mu nevěřila. Byl to pro mě těžký rok, protože jsem měla po zranění problémy s ramenem. Dneska jsem ale cítila lehkost, zkusila jsem od šestého kilometru plavat na maximum a pokračovala jsem v tom. Posledních sto metrů bylo úžasných," dodala Van Rouwendaalová.

Druhá byla původně úřadující světová šampionka Mullerová, ale ta byla kvůli souboji s Italkou Rachele Bruniovou při dohmatu diskvalifikována. "Byly jsme na stejné úrovni. Když jsme se blížily k cíli, chytila mě rukou za rameno a nebyla jsem schopná dohmátnout. Diskvalifikace byla oprávněná, protože se to podle pravidel nesmí," řekla Bruniová.

Pětatřicetiletá Pechanová se před dvěma roky vrátila k plavání po mateřské pauze a dnes v moři u slavné pláže Copacabana zakončila olympijskou kariéru výkonem 1:59:07,7. V roce 2008 v Pekingu byla na stejné trati osmá, o čtyři roky později v Londýně své umístění zopakovala. Na své první olympiádě v roce 2004 v Aténách startovala v bazénu na 800 m volný způsob a obsadila 19. místo.

"Užila jsem si to, beru to pozitivně a sportovně. V jednu chvíli jsem si myslela, že budu poslední," řekla v cíli Pechanová. Hlavně ze začátku ji trápily vysoké vlny. "Nejdřív z jedné strany, pak z druhé strany, při otáčkách se to změnilo, proudy byly strašně znát. Pořád jsme si naplavávaly. V tom to bylo náročné, pořád se měnil rytmus závodu," uvedla zkušená plavkyně.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články