Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kdo se stane prvním vítězem po 112 letech? V čele je před finále Brit Justin Rose

Rio de Janeiro - Po deštivém pátku se v sobotu na olympijském golfovém hřišti vyjasnilo. Využili toho především favorité Švéd Henrik Stenson a Brit Justin Rose, kteří se posunuli do čela a v nedělním finále se spolu pravděpodobně poperou o zlato. Svůj dojem v dosavadním průběhu turnaje napravili američtí hráči, především světová osmička Rickie Fowler. Celé závěrečné kolo mužského golfového turnaje můžete od 12:00 sledovat na kanále loh5, v prostřizích pak i na ČT 2Závěrečný flight Rose, Stenson, Fraser by měl na hřiště vyrazit v 15:40.

Skok pro Fowlera, Watson bude čekat na chyby 

Sobotě se na golfových turnajích říká tzv. moving day, tedy den, kdy mají před nedělním finále hráči poslední možnost zařadit se mezi kandidáty na přední příčky a děje se tak spousta změn. Při golfovém turnaji v Riu to platilo bezezbytku.

Skvělý posun má za sebou především Rickie Fowler, jeden z hlavních favoritů. Světový hráč číslo osm sice přijížděl do Ria už týden před začátkem turnaje, své tréninky ale zužitkoval až dnes, když zahrál nejlepší kolo dne při skóre -7. Tento výsledek měl přitom za sebou už po desáté jamce, zlepšit se však už nedokázal. Dvě bogey na čtrnáctce a patnáctce virtuálně resetoval pouze dvěma birdie v závěru kola.

Jeho nejlepší třetí kolo od roku 2011 ho přesto posunulo o třicet šest příček vpřed na dělené čtrnácté místo a prozatimní skóre -3. O dvě rány lépe je na tom po sobotě další Američan Matt Kuchar a vůbec nejlepší výsledek z jediné čtyřčlené výpravy drží Bubba Watson, který s výsledkem -6 ztrácí z děleného čtvrtého místa na první příčku šest ran.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam golfu: 3. kolo (M)

Očekávaný duel Stensona s Rosem

Na samostatné první místo se po dalším skvělém výkonu dne posunul Brit Justin Rose. Především se tak stalo díky dvěma eaglům na třetí a páté jamce. Oproti minulým dnům neskóroval na žádné ze svých oblíbených tříparových jamkek, naopak na čtrnáctce jednu ránu ztratil. Ani to mu nezabránilo ve skvělém výsledku 64 ran. "Základ byl položen a skvělých pár dní golfu mi pro zítřek nabídlo příležitost," nechal se slyšet Rose.

O jednu ránu zpět se drží neuvěřitelně stabilně hrající Švéd Henrik Stenson. Již třetí kolo s výsledkem minimálně tři rány pod par si připsal i díky skvělé hře na greenu po páteční úspěšné dvaatřicetimetrové ráně potopil podobně dlouhý míč i na sobotní páté jamce. Tentokrát navíc nezachraňoval par, ale připsal si eagle. Rozpomenul se tak na fantastické puttování, díky kterému vyhrál minulý měsíc na jediném v Evropě hraném majoru The Open Championship.

Roseho a Stensona doplní v závěrečném nedělním flightu Australan Marcus Fraser, který se po sobotě o dvě místa propadnul. Jeho skóre -9 ho však vůbec nevyřazuje z boje o zlato, rozdíl tří ran se dá při troše štestí stáhnout během pár jamek.

Průběžnou pozici v nejlepší desítce neudržel německý golfista s českými kořeny Alex Čejka. Dnes na osmnáct jamek potřeboval 74 ran, což jsou v Riu tři nad par. Z dělené desáté příčky se propadl na dělené 26. místo.

Nedělní program nabídne drama možná i po 72 jamkách

Olympijský golfový turnaj je specifický i díky tomu, jaká pozornost bude věnovaná hráčům na druhé a třetí pozici. Z děleného čtvrtého místa budou na medaile útočit zmíněný Američan Bubba Watson, Argentinec Emiliano Grillo a Švéd David Lingmerth, všíchni se skóre -6, mimo jinými pak Ir Padraig Harrington nebo Španěl Rafa Cabrera Bello s mankem ještě jedné rány a průběžným výsledkem -5.

Na medaile pamauje samozřejmě i formát turnaje, který nedovoluje rozdělit víc než klasicky tři cenné kovy. V případě stejného výsledku více hráčů i po nedělních osumnácti jamkách se tak bude rozhodovat v jednojamkových rozstřelech, tzv. play-off, a to postupně na 18., 1. a 17. jamce.

Golf, muži - po 3. kole:

1. Rose (Brit.) 201 (67+69+65)
2. Stenson (Švéd.) 202 (66+68+68)
3. Fraser (Austr.) 204 (63+69+72)
4. Watson (USA) 207 (73+67+67), Lingmerth (Švéd.) 207 (69+70+68) a Grillo (Arg.) 207 (70+69+68)
7. Bourdy (Franc.) 208 (67+69+72), Cabrera Bello (Špa.) 208 (67+70+71), Harrington (Ir.) 208 (70+71+67), Ilonen (Fin.) 208 (73+69+66), Kuchar (USA) 208 (69+70+69)

Zdroj
ČT sport, ČTK, nbcolympics.com [nbcolympics.com]

Hlavní zprávy

Nejčtenější články