Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Klišinová měla být jedinou ruskou atletkou v Riu. IAAF ji vyloučila

Rio de Janeiro – Atletku Darju Klišinovou, která měla být jedinou reprezentantkou Ruska v Riu, vyřadila Mezinárodní atletická federace IAAF z olympijských her. Zdůvodnila to údajně analýzou nových informací ze zprávy nezávislé vyšetřovací komise antidopingové organizace WADA, které si atletičtí funkcionáři dodatečně vyžádali. Dálkařka se proti tomu okamžitě odvolala k arbitráži CAS. Původně se objevily informace, že arbitráž už vyloučení Rusky potvrdila, později ale tiskové agentury Reuters a AP uvedly, že verdikt teprve padne, a to nejpozději v pondělí.

Darja Klišinová
zdroj: Reuters autor: Sergei Karpukhin

Média uvedla, že za vyloučením Klišinové z Her atletickou federací je analýza nových informací ze zprávy nezávislé vyšetřovací komise antidopingové organizace WADA, které si atletičtí funkcionáři dodatečně vyžádali. Mluvčí IAAF Yannis Nikolau uvedl, že atletická federace přehodnotila své rozhodnutí po nových informacích, které se tento týden objevily. Konkrétní ale nebyl.

Pětadvacetiletá Klišinová dlouhodobě žije a trénuje v USA. Původně byla jedinou zástupkyní ruské atletiky s povolením na Hrách v Riu startovat. Díky bydlišti na Floridě totiž nebyla součástí ruského antidopingového systému a absolvovala nezávislé kontroly.

Je to výsměch, reaguje šéf ruského olympijského výboru

Šéf ruského olympijského výboru Alexander Žukov označil jednání Mezinárodní atletické federace za výsměch jediné ruské závodnici. "Situace okolo Darji Klišinové se jeví být cynickým výsměchem ruské sportovkyně ze strany IAAF," reagoval na rozhodnutí vyřadit Klišinovou z OH.

Darja Klišinová:

"Nemohu si pomoci, ale v této chvíli se cítím být zrazena systémem, který se nesoustředí na čistotu sportu a podporu sportovců, ale spíše hledá vítězství mimo sportovní stadiony."

Sama Klišinová ve vyjádření na svém facebookovém profilu zdůraznila, že opakovaně prokázala, že je čistá. "Vzhledem k tomu, že už jsem tři roky v USA, byla jsem testována takřka výhradně mimo dopingový systém, o který se tu jedná," uvedla s odkazem na ruskou antidopingovou agenturu. Je připravena učinit všechny kroky k tomu, aby si udržela pověst čisté sportovkyně. 


Zdroj
ČTK, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články