Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pro zlato si v dalším rekordu dojely Britky, keirin vítězně pro Ligtleeovou

Rio de Janeiro - Očekávané finále stíhacího závodu žen nakonec dopadl vítězně pro britské závodnice. Po semifinále, v nichž jak Američanky, tak Britky vylepšily světové maximum, se ve struhujícím závodě to samé podařilo Evropankám i ve finále. Tentokrát překvapivě o téměř dvě vteřiny stáhly nejlepší světový čas na 4:10,236 minuty. V druhém finále dnešního programu v ženském keririnu zvítězila Nizozemka Elis Ligtleeová.

Britské dráhařky vylepšily světový rekord ve stíhačce
zdroj: Reuters

Druhé britské zlato v Olympijském velodromu

Katie Archibaldová, Laura Trottová, Elinor Barkerová a Joanna Rowsellová-Shandová. To je britská čtyřka, která navázala jednak na svoje krajany, kteří si včera vyjeli zlato v mužském sprintu, tak na svůj londýnský triumf, kdy se stíhačka žen jela ještě pouze ve třech na tříkilometrové trati. Tehdy byly součástí vítězného tria i Trottová s Rowsellovou-Shandovou.

I americké závodnice okopírovaly své umístění z Londýna, když si dojely pro stříbrné medaile. Ve finále zajely obhájkyně stříbra z Londýna čas 4:12,454. Rovněž na pořadí třetí Kanady se od minulé olympiády nic nezměnilo.

Už semifinálové boje nabídly dvě zlepšení světového rekordu. Americké kvarteto ve složení Sarah Hammerová, Kelly Catlinová, Chloe Dygertová a Jennifer Valenteová si v jízdě číslo tři zajistily jako první postup do očekávaného finále časem 4:12,282 a Australanky porazily výrazným rozdílem osmi vteřin. Britky však hned v další jízdě proti Kanaďankám kontrovaly dalším těsným vylepšením rekordu.

Zlato pro Nizozemsko díky rozdílu 33 tisícin vteřiny

Olympijskou vítězkou v keirinu se stala nizozemská cyklistka Elis Ligtleeová před Britkou Rebeccou Jamesovou a Australankou Annou Mearesovou. Vyrovnaný závod pro sebe překvapivá šampionka rozhodla o pouhých 33 tisícin vteřiny. Mearesová zaostala o dalších pět tisícin.

Ligtleeová se ve 22 letech dočkala největšího vítězství dosavadní kariéry. Rodačka z Deventeru měla na kontě dosud stříbro ze sprintu z loňského MS, letos získala v závodě na 500 metrů s pevným startem světový bronz. Osm cenných kovů má však na kontě z mistrovství Evropy, z toho třikrát dosáhla na titul dvakrát právě v keirinu a jednou ve sprintu.

Obrovskou vyrovnanost finálové bitvy dokumentovala i ztráta Němky Kristiny Vogelové jedna z hlavních favoritek celého závodu skončila poslední, šestá se ztrátou jen 16 setin za vítězkou.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články