Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Oba deblové páry jsou v semifinále, Česko má jistotu medaile

Rio de Janeiro – Česká republika má jistotu medaile z turnaje ženských čtyřher. Nejprve se do semifinále dostaly Lucie Šafářová s Barborou Strýcovou, které porazily na kurtu italskou dvojici Sara Erraniová, Roberta Vinciová 2:1 na sety (4:6, 6:4 a 6:4). Poté svou úlohu zvládly i Lucie Hradecká a Andrea Hlaváčková, jež vydřela výhru nad dvojicí Světlana Kuzněcovová, Darja Kasatkinová (6:1, 4:6 a 7:5). Minimálně jeden z českých párů tak v Riu získá cenný kov.

Slavící Lucie Šafářová a Barbora Strýcová
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Hlaváčková s Hradeckou si v semifinále zahrají proti švýcarskému páru Timea Bacsinszká, Martina Hingisová. Šafářová se Strýcovou změří síly s Ruskami Jekatěrinou Makarovovou a Jelenou Vesninovou.

"To je krásný, ne, že se Češkám v Riu daří. A bylo by jen úžasné, kdybychom těch kovů posbíraly co nejvíc," řekla Šafářová.

S+Š se dlouho hledaly

Strýcové s Šafářovou, která v Riu kvůli střevní viróze musela vzdát dvouhru, se proti nasazeným osmičkám dlouho nedařilo. V prvním setu brzy prohrávaly 0:4, pak sice snížily na 4:5, ale sehrané Italky už sadu nepustily.

Ani druhé dějství se pro ně zpočátku nevyvíjelo dobře. Sehrané Italky, které spolu v minulosti ovládly všechny čtyři grandslamy, vedly už 3:0 a 4:3, Češky si ale vzaly ztracený servis zpět a vynutily si rozhodující sadu.

"Za stavu 0:3 ve druhém setu v nás byla malá dušička, ale pořád jsme věřily. To nejde vzdát, když už jsme takhle daleko. Prostě jsme věřily a publikum bylo fantastické," poděkovaly Šafářová i Strýcová opět za hlasitou podporu od českých sportovců.

Ve třetím setu získaly české tenistky v šesté hře brejk, zápas za stavu 5:3 sice ještě nedopodávaly k vítězství, ale v následujícím gamu vzaly servis Erraniové, která při českém mečbolu dala dvojchybu.

Obě si uvědomují, že mají olympijskou medaili na dosah. "Ano, ale..." varovala Strýcová a Šafářová pokračovala: "... je před námi další těžký zápas. Je to blízko, ale i daleko, budeme se soustředit na to, abychom byly připraveny." 

Střevními problémy v předešlých dnech sužované Šafářové pomohl den volna kvůli dešti. "To mě trochu zachránilo. Celý den jsem postupně dojídala a nic jsem nedělala. Jen jsem sbírala síly a rozhodně jsem se teď už cítila v plné síle," řekla.

Infarktový konec s vítěznou tečkou pro H+H

Sehrané duo H+H ovládlo za 30 minut první set v poměru 6:1 a nic nenasvědčovalo pozdějšímu dramatu. Hned v úvodní a poté i třetí hře druhé sady ale Hradecká s Hlaváčkovou nevyužily při podání soupeřek nadějné vedení 40:15 a za stavu 4:5 naopak svůj servis prohrály.

Podobný scénář se opakoval i na startu rozhodujícího dějství. Český pár nejprve promarnil ve třetím gamu pět brejkbolů a hned v další hře "daroval" servis Ruskám. Následně ale prohrála podání i Kasatkinová a začínalo se prakticky znovu.

Více než dvouhodinová bitva vyvrcholila téměř infarktovou koncovkou. Šesté nasazené Češky za stavu 4:5 prohrávaly při servisu Hradecké už 0:40, riskantní hrou ale všechny tři mečboly odvrátily. Následně hned na první pokus sebrala dvojice H+H podání Kuzněcovové a Hlaváčková už zápas na servisu dotáhla k vítězství.

Čtyřhra - čtvrtfinále:

Šafářová, Strýcová - Erraniová, Vinciová (8-It.) 4:6, 6:4, 6:4, Bacsinszká, Hingisová (5-Švýc.) - Chan Hao-Ching, Chan Yung-Jan (3-Tchaj-wan) 6:3, 6:0, Hlaváčková, Hradecká (6) - Kasatkinová, Kuzněcovová (Rus.) 6:1, 4:6, 7:5, Makarovová, Vesninová (7-Rus.) - Muguruzaová, Suárezová (4-Šp.) 6:3, 6:4.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články