Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Kdo z Čechů se popere o medaile? Tenistky, veslaři i střelci chtějí do finále

Rio de Janeiro – Do pátečního programu promluví poprvé na olympiádě v Riu královna sportu a její disciplíny. V atletice se navíc hned v prvním dnu rozdělí tři sady medailí – v kouli, běhu na 10 000 metrů a chůzi na 20 kilometrů. Do závodů nastoupí i pětice českých atletů. Tenistky Andrea Hlaváčková, Lucie Hradecká, Petra Kvitová, Barbora Strýcová a Lucie Šafářová se mohou těšit na souboje o postup do finále. V akci budou také veslaři, střelci a jachtaři, v prvním utkání na turnaji se předvede badmintonistka Kristína Gavnholt. Přímé přenosy odvysílají programy ČT2, ČT sport a exkluzivní streamy na našem olympijském webovém speciálu.

Slavící Petra Kvitová
zdroj: REUTERS autor: Kevin Lamarque

Semifinálový souboj o postup do finále čeká tenistku Petru Kvitovou po 17. hodině. Na olympiádě v Riu prochází turnajovým pavoukem vcelku snadno, když ve čtyřech zápasech ztratila pouze jednu sadu. Její soupeřkou bude překvapivě až 34. hráčka žebříčku WTA Monica Puigová z Portorika.

V semifinále ženské čtyřhry má Česká republika dvojité zastoupení a tím také jistý zisk medaile. Oba páry jsou na opačných koncích pavouka, a tak mohou usilovat o ryze české finále. Utkání Barbory Strýcové a Lucie Šafářové s Ruskami Makarovovou a Vesninovou se bude časově krýt s duelem Kvitové. Druhý debl Andrey Hlaváčkové a Lucie Hradecké proti Švýcarkám Martině Hingisové a Timee Bacsinszké je na programu ve večerních hodinách. Hradecká by poté měla nastoupit s Radkem Štěpánkem ještě k zápasu smíšené čtyřhry. Ve čtvrtfinále mají za soupeře rumunskou dvojici Irina Beguová a Horia Tecau.

Pavel Maslák
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Z početné výpravy českých atletů jako první okusí olympijskou atmosféru sedmibojařky Eliška Klučinová a Kateřina Cachová, ve večerním bloku je pak budou následovat kladivářka Kateřina Šafránková, dálkař Radek Juška a Pavel Maslák v posledním ze sedmi rozběhů na 400 metrů.

Pro halového mistra světa nebude ani postup do semifinále snadnou záležitostí. Jeho letošní čas 45,13 z Diamantové ligy v Monaku stačí mezi čtvrtkaři v Riu jen na 21. místo. Z každého rozběhu postoupí tři a další tři pak podle časů. Největším favoritem je Američan LaShawn Merritt, olympijský vítěz z Pekingu, jehož před čtyřmi lety v Londýně vyřadilo ze hry zranění už v rozběhu.

Páteční olympijský program:

14:00 sportovní střelba libovolná kvalifikace malorážka vleže muži (Nepejchal), skeet ženy (Jahodová) - finále 16:00 a 20:00 živě na ČT sport, loh6 a loh8

14:30 atletika sedmiboj ženy (Klučinová, Cachová), 16:10 10 000 m ženy finále, 19:30 20 km chůze muži - živě na ČT sport a loh1

14:50 veslování semifinále skif muži (Synek), 15:20 skif ženy (Topinková Knapková) - živě na ČT sport a loh2

15:45 badminton základní skupina (Gavnholt) - živě na ČT2 (od 12:55 na loh3, v noci na loh8)

17:00 tenis dvouhra a čtyřhra žen (Hlaváčková, Hradecká, Kvitová, Strýcová, Šafářová) - živě na ČT sport, muži na loh7, od 20:00 na ČT2, celý tenisový blok na loh6

17:55 plavání rozplavby 1500 m volný způsob muži (Micka), 20:38 štafeta 4 x 100 polohový závod ženy (ČR) - živě na loh2

18:05 jachting rozjížďky RS:X muži (Lavický), Laser Radial ženy (Kozelská-Fenclová), Laser muži (Teplý)

20:55 dráhová cyklistika sprint muži kvalifikace (Kelemen) - živě na loh2 a ČT sport

Sobota: 1:10 atletika kladivo ženy kvalifikace (Šafránková), 2:20 dálka muži kvalifikace (Juška), 2:53 400 m muži rozběhy (Maslák), 3:00 koule ženy finále - živě na ČT sport a loh1

3:00 plavání sedmý finálový blok - živě na loh2

Tiruneš Dibabaová z Etiopie se v běhu na 10 000 metrů může stát první atletkou, která získá zlato na třech olympiádách za sebou. O totéž bude jen o pár hodin později usilovat novozélandská koulařka Valerie Adamsová a také Jamajčanka Shelly-Ann Fraserová-Pryceová v rozbězích na 100 metrů. O zlatý hattrick se bude v Riu pokoušet i Barbora Špotáková, ale oštěp je na programu až příští čtvrtek 18. srpna.

Pavel Kelemen
zdroj: ČTK/PA autor: Tim Goode

Na velodromu nastoupí ke sprintu jediný český dráhař Pavel Kelemen. Sedmadvacet sprinterů čeká nejprve 200 metrů s letmým startem, osmnáct s nejlepším časem postoupí do vyřazovací části. Zlato z Londýna obhajuje Brit Jason Kenny, Kelemen tam jako jednadvacetiletý nováček vypadl ve druhém kole a obsadil desáté místo. V Riu je přihlášen ještě do keirinu, v němž loni získal titul mistra Evropy.

Čeští plavci zatím výrazně zaostávají nejen za světem, ale i za svými osobními rekordy. Jednu z posledních šancí to změnit a postoupit do finále bude mít Jan Micka v závodě na 1500 metrů volný způsob. K tomu bude potřebovat vylepšit český rekord 14:58,62 z loňského ME v Londýně. V bazénu se představí i ženská polohová štafeta. Hlavní pozornost ale bude upřena opět na Michaela Phelpse. Fenomenální Američan se po dnešní krátké polohovce pokusí získat další zlato v motýlku na 100 metrů, v němž na olympiádě vyhrál už třikrát za sebou.

Miroslava Knapková a Ondřej Synek
zdroj: ČTK autor: Stanislav Peška

Skifaři Ondřej Synek a Miroslava Topinková Knapková budou v odloženém semifinále bojovat o účast mezi nejlepší šestkou. Se zpožděním budou pokračovat také turnaje tenistů a na střelnici podruhé nastoupí sedmnáctiletý Filip Nepejchal, tentokrát v libovolné malorážce na 60 ran vleže, a také Libuše Jahodová ve skeetu.

Kristína Gavnholt
zdroj: ČTK autor: David Taneček

Po Petru Koukalovi se na premiéru v Riu chystá i badmintonistka Kristína Gavnholt. Její první soupeřkou v tříčlenné skupině bude juniorská mistryně světa a desátá nasazená Japonka Akane Jamagučiová. Jistý postup mají jen vítězové skupin. V dalších rozjížďkách pokračují jachtaři Veronika Kozelská Fenclová, Karel Lavický a Viktor Teplý.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy