Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Krpálek je králem. Judista vybojoval první české zlato na Hrách v Riu

Rio de Janeiro – Lukáš Krpálek si splnil svůj olympijský sen a je definitivně nejúspěšnějším českým judistou všech dob. Ve finále kategorie do 100 kg složil nasazenou jedničku Ázerbájdžánce Elama Gasimova na ipon, a může tak slavit historicky první olympijské zlato českého, potažmo československého juda a také první zlatou medaili pro českou výpravu na Hrách v Riu. Krpálek tak zkompletoval svou zlatou sbírku, když má už tituly z mistrovství Evropy i světa. 

"Je to obrovská pohádka, která se mi uskutečnila. Je to něco nádherného. Já jsem hrozně šťastný. Všechny ty závody byly strašně těžké a jsem rád, že se mi to povedlo. Olympijská medaile byla můj obrovský sen a já jsem rád, že se mi ten sen splnil," prohlásil bezprostředně po finále novopečený olympijský šampion.

Pětadvacetiletý reprezentant z USK Praha se tak stal teprve druhým českým judistou, který dokázal pod pěti kruhy získat cenný kov. V roce 1980 v Moskvě vybojoval bronz Vladimír Kocman. Krpálek tak zkompletoval svou zlatou sbírku, když má už tituly z mistrovství Evropy i světa. 

"Celý den byl hrozně těžký. Díval jsem se na losování živě, když jsme odlítali z Kbel, určitě jsem neměl radost, byl jsem dokonce naštvaný, že tam mám tak malé lidi. Jsem rád, že se to povedlo. Podařilo se mi porazit všechny, i úřadujícího mistra světa. Akorát doufám, že se mi to všechno nezdálo, dostal jsem takovou ránu do hlavy, že špatně vidím. Tak doufám, že se ráno vzbudím s medailí v ruce," líčil. 

Medaili věnoval svému novorozenému synovi Antonínovi a také bývalému reprezentačnímu kolegovi Alexanderu Jurečkovi, který před rokem zemřel při potápění. "Před odjezdem do Ria jsem vyšlápl na Lysou horu, kde má památník, rozloučil jsem se a slíbil jsem mu, že medaili musím dovézt. To byla povinnost. On tady byl se mnou a jsem rád, že se to povedlo," řekl Krpálek. 

Tažení Krpálek odstartoval výhrou nad Fonsecou

Krpálek jako světová čtyřka vstoupil do turnaje ve 2. kole soubojem s Portugalcem Jorgem Fonsecou. Fonseca už měl za sebou jeden duel, ale proti Afghánci Muhammadu Taufiku Bachšimovi se příliš neunavil, neboť vyhrál už za devět sekund. A proti Krpálkovi ukazoval, proč je pro českého reprezentanta neoblíbeným soupeřem.

Úvodní dvě minuty byl Portugalec lepší a bodoval na juko, ale pak ukázal Krpálek svou největší zbraň – výbornou kondici. Soupeře dostal pod velký tlak, donutil ho ke třem trestům, 22 vteřin před koncem již notně unaveného Fonsecu hodil na wazari a výhru už si pohlídal.

"Celou dobu jsem prohrával, ale pořád jsem se snažil udělat nějakou techniku nebo ho donutit k trestům. Byl jsem aktivnější a nakonec to dobře dopadlo. Jsem šťastný," řekl Krpálek.

V osmifinále proti Maximu Rakovovi Krpálek ukázal, jak za poslední roky takticky dozrál. Mistra světa z roku 2009 si nepouštěl k tělu a velmi dobrým bojem o úchop nedovolil Kazachovi téměř nic. Navíc donutil soupeře k dvěma trestům a zkušeně si došel pro postup.

"Oba dva zápasy byly hrozně moc těžké, vyrovnané, s těmihle menšími judisty se mi těžko pere a těžko se poráží. Jsem moc rád, že jsem přes ně prošel a vyšlo to. Důležité bude se teď připravit asi na ten nejtěžší zápas s mistrem světa Hagou. To bude hrozně těžké, ale já doufám, že porazím i jeho," prohlásil Krpálek.

Krpálek vyzrál i na mistra světa

Taktický výkon předvedl i ve čtvrtfinále proti Hagovi. S ním se pral poprvé, ale ukázal, že má Japonce načteného ze společných tréninkových kempů, a dával si pozor na jeho silné zbraně. Rovněž ho donutil k dvěma trestům a sám zůstal bezchybný.

Lukáš Krpálek v duelu s Japoncem Hagou
zdroj: Reuters autor: Toru Hanai

Málem Japonce dvakrát přehodil. "Každý ví, co kdo přesně dělá a jaká technika je jeho nejlepší. Proto není pro mě jednoduché bojovat na zemi, což byla moje dominanta. Ale důležité je, že zápas vůbec vyhraju," řekl Krpálek.

A velmi dobře si vedl také v semifinále, kde narazil na Fracouze Mareta, který vyhrál čtyři z předchozích šesti vzájemných soubojů. Tentokrát ale Krpálek dokázal aktuální světovou jedničku přeprat. Několik útoků mu nevyšlo, ale půl minuty před koncem se dostal do svého oblíbeného držení a zápas ukončil předčasně na ipon. Svůj první v turnaji.

A ipon pak předvedl i v olympijském finále. Gasimova jasně předčil, celý zápas ho tlačil. Už po deseti vteřinách předvedl chvat na juko, které ale rozhodčí odvolali. Unavený Gasimov neodolal jeho tlaku, 24 sekund před koncem neubránil Krpálkovo ouči-gari a český reprezentant mohl začít slavit. 

"Doufal jsem, nemůžu říct, že bych věděl, že bude ipon. On se hrozně těžko hází, je zarputilý, když do něčeho vlezu, kontruje. Doufal jsem, že nebude wazari a nebudu se muset s ním zase handrkovat ještě dál. Jsem šťastný," dodal Krpálek. 

Je nám líto, video expirovalo.
Judistkám do 78 kg kralovala Kayla Harrisonová

Zatímco mužský turnaj vyvrcholil českou hymnou, na počest nejlepší judistky do 78 kg se hrála americká. Olympijské zlato obhájila Kayla Harrisonová, ve finále porazila na ipon Francouzku Audrey Tcheumeovou. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články