Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Hattrick Armstrongové a loučení Cancellary. Dvě zlata pro dvě legendy

Rio de Janeiro - Američanka Kristin Armstrongová dokonale zaskočila hlavní favoritky cyklistické časovky a dojela si v Riu pro třetí olympijské zlato. Po triumfech v Pekingu a Londýně si mohla radost ze zlatého hattricku vychutnat o to silněji, že po londýnské olympiádě přerušila úspěšnou kariéru a vrátila se k závodění až loni. V mužské časovce zářil cyklista Fabian Cancellara, který svým zlatem udělal nejlepší možnou tečku za skvělou kariérou.

Kristin Armstrongová
zdroj: Reuters autor: Matthew Childs

Třetím zlatem z OH Kristin dokázala, že je opravdu ArmSTRONG

"Nemám slov na to, abych to popsala," řekla Armstrongová. Kariéru přerušila už po mistrovství světa 2009, aby založila rodinu. V roce 2011 se vrátila s cílem získat zlato v Londýně. Uspěla a před čtyřmi lety už slavila se synem Lucasem Williamem. Mámě gratuloval po dojezdu i v Riu a na cyklistce bylo znát dojetí.

"Když už jste byli dvakrát na sportovním vrcholu, proč znovu riskovat návrat kvůli zlaté medaili? Nejlepší odpovědí, kterou jsem si mohla dát, bylo to, že na ni mohu dosáhnout," prohlásila Armstrongová, která ve čtvrtek oslaví už 43. narozeniny. Oproti komukoli ze závodníků a závodnic je starší o sedm a více let. Američanka tak v Riu přidala i rekord, když se zapsala jako nejstarší cyklistická šampionka na olympiádě.

Je nám líto, video expirovalo.
Časovku žen ovládla opět Armstrongová

"Vzala jsem si (po Londýnu) nějaký čas k oddechu. Má mysl už začínala být unavená. Když jsem se pak vrátila, soustředila jsem se jen na Rio. Ale bylo to obtížné. I proto, že za posledních šest měsíců jsem předvedla pár nepovedených výkonů," podotkla Armstrongová.

Síla ji provázela

Ale nakonec dokázala kritiky umlčet. Možná i díky tomu, že se držela hesla "USA STRONG", jež je navíc hříčkou s jejím příjmením. "Bylo těžké se vracet. Nemyslela jsem si třeba, že by třetí místo na domácím šampionátu bylo špatným výsledkem, ale mnozí ostatní to viděli jinak. Bylo to vážně obtížné, protože jsem cítila, jak jsou na mě lidé tvrdí," řekla.

A "strong", tedy silná, potřebovala být i dnes před závodem, když se podívala z okna a zjistila, že se probudila do deštivého dne. "Když jsem ve čtyři ráno vykoukla z okna, jen jsem si řekla: 'To ne.' Ale měla jsem dvě možnosti - buď začít být nervózní, nebo si říct, že jsem tady nejzkušenější, a jen se z toho snažit něco vytěžit," popsala Armstrongová.

Pětatřicetiletý Fabian Cancellara dostál své přezdívce švýcarský "Spartakus", když pomyslně položil na lopatky i největší favority Toma Dumoulina z Nizozemska a Brita Chrise Frooma. Novináře hned po závodě ubezpečil, že plány na konec kariéry po této sezoně nehodlá přehodnotit.

Fabian Cancellara

"Bylo to naposledy, co jsem se pokusil vyhrát olympijskou medaili. Znamená to pro mě hrozně moc."

"Opustit cyklistiku na konci sezony se zlatou medailí je perfektním zakončením kariéry. Takže jsem si na pódiu pořádně zakřičel," uvedl Cancellara. S druhým olympijským triumfem ze silniční časovky dorovnal Rusa Vjačeslava Jekimova, který má zlato z let 2000 a 2004. Cancellara vyhrál v Pekingu 2008, kde byl navíc druhý v silničním závodě.

Odstoupení z Tour se vyplatilo

Dobrým, i když v danou chvíli těžkým rozhodnutím se nakonec ukázalo odstoupení ze slavné Tour de France po 17. etapě. Den na to přitom byla na programu "Staré dámy" právě časovka, ale Cancellara místo toho, aby odkrýval karty, raději šetřil síly.

Fabian Cancellara
zdroj: Reuters autor: PAUL HANNA

"Věděl jsem, že to dnes bude těžký den. Vždyť jsem soupeřil s Chrisem Froomem, Tomem Dumoulinem a dalšími. Byl to otevřený závod pro všechny typy jezdců. Ale já jsem jel vyrovnaně, vše jsem si dobře rozložil a našel klíč, jak jet po celý závod dobře. Končit po 16 letech ziskem zlata, to vážně není špatné," pochvaloval si Cancellara.

Je nám líto, video expirovalo.
Vítězný dojezd Cancellary v časovce
Zdroj
ČTK, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články